Pate din ciupercihttp://www.blogger.com/img/blank.gif


Ingrediente:
300 g ciuperci fierte
2 felii paine
3 lg ulei
2-3 lg maioneza
sare

Fierb ciupercile, le strecor bine de apa si le calesc impreuna cu ceapa tocata si ardeii.

Le puneti in robot impreuna cu painea si amestecati in timp ce adaugati treptat uleiul. La final amestecati si patrunjelul si maioneza.
Se serveste rece, iar cine iubeste salata de vinete va fi incantat de acest pateu.

Sufleu de macaroane cu sos besamel


Ingrediente:
300 g macaroane
100 g unt
2 rosii tocate
1 lg frunze parunjel
sare, piper

Pentru sosul besamel:
6 lg faina
3 lg unt
250 ml lapte
1 ou
1 lg zahar

Fierb macaroanele, le scurg si le asez intr-un vas uns cu unt.

Intre timp pregatesc carnea: calesc un pic ceapa, pestea ea pun carnea si o mai rumenesc cateva minute.
Adaug rosiile si patrunjelul si il las sa fiarba mocnit la foc mic pentru cateva minute. Cand este gata il intind peste macaroanele pregatite dinainte.

Pregatesc sosul amestecand bine toate ingredientele de mai sus si o adaug peste tava.

Dupa ce il las la cuptor pentru 10-15 minute, scot tava si presar peste cascaval. Mai las la cuptor pentru inca 10 minute.


Salata cu pui in sos curry


Ingrediente:
piept de pui
piper negru



Fierbeti pieptul de pui, pastele si fasolea verde in vase separate.

Intre timp pregatiti sosul amestecand iaurtul gras cu pudra de curry si cu chilli. Adaugati in el pieptul de pui taiat cubulete si lasati sa stea pentru 30 de minute.


Intr-un bol amestecati pastele cu rosiile si fasolea verde.

In farfurie adaugati peste paste puiul in sosul cuury si garnisiti cu verdeata.


Salata cu mazare si porumb


Ingrediente:
300 g mazare verde
200 g boabe porumb dulce
100 g maioneza

Legumele se spala, se curata si se fierb la aburi.
Se rastoarna intr-un castron, unde se amesteca cu porumbul dulce si cu maioneza.

Se serveste rece.

Salata de cartofi cu carnati

Ingrediente:
ulei de masline
sare
piper

Dupa ce ati fiert si racit cartofii, ii amestecati cu carnaciorii taiati feliute si cu patrunjelul verde.

Apoi pregatiti vinegreta amestecand mustarul cu otetul si adaugand incet uleiul de masline, in timp ce amestecati energic cu un tel. Imbogatiti vinegreta cu piper negru si rosu proaspat macinat.

Amestecati bine vinegreta cu cartofii.

Serviti rece.

Pulpe de pui la cuptor


Ingrediente:

pulpe pui
condimente (special pentru pui)
cartofi
lapte



Dupa ce spal pulpele si le curat de eventualele urme de fulgi, ridic pielea si crestez putin carnea. In aceste gauri indes bucatele mici de usturoi. Dupa ce am terminat, trag inapoi pielea peste.

Dupa aceea condimentez puii fie cu un condiment special pentru carne de pui sau cu un amestec format din boia, piper si sare. Le asez in tava, le stropesc putin cu ulei si ii bag in cuptor acoperiti cu folie de aluminiu.

Cu o jumatate de ora inainte sa ii scot din cuptor, indepartez folia de aluminiu si ii stropesc in repetate randuri cu untura scursa in tava.


Intre timp fac pireul cu mult lapte (sa fie pufos) si il condimentez cu un pic de piper.

Este una dintre cele mai delicioase si rapide mancaruri!


Pate din dovlecel


Ingrediente:

2 dovlecei mici fierti
2 cepe tocate fin si calite
2-3 catei usturoi caliti impreuna cu ceapa
1 cartof mare fiert
1-2 lg suc de rosii
3 lg ulei
optional: ardei sau seminte de floarea soarelui



Dupa ce fierbeti dovlecelul (eu l-am fiert la aburi), il pasati impreuna cu cartoful fiert.
Apoi adaugati treptat celelate ingrediente si amestecati bine.
La final adaugati semintele de floarea soarelui - recomandabil este sa le lasati intregi.

Pentru aceasta reteta m-am inspirat din Retete pentru sanatatea noastra.

Ceai de vara

Ceaiul de vara de la Fares a fost o noua dezamagire pentru mine.

La preparare m-am entuziasmat: intreaga bucatarie mi s-a umplut de o promitatoare aroma de portocala.
Din pacate cand a fost sa il beau, am fost cumplit de dezamagita.


In primul rand culoarea nu este deloc imbietoare si gustul ii este pe masura: spalacit si lipsit de aroma. Mirosul de portocala ramane doar miros si nu se regaseste aproape deloc in gust. De fapt obtineti o o apa colorata si usor acrisoara.


Ceai de bujor de munte

Doar atat: o delicatesa! :)




Ţari - budinca de dovleac si morcovi cu carne de pui


Ţari este o reteta traditionala moldoveneasca pe care am incercat-o dupa o reteta din Gradina Imperiului.

Cu aceasta ocazie mi-am dat seama cat de mult au de pierdut cartile de retete fara poze. In cazul retetelor complet necunoscute (cum era aceasta) este uneori dificil sa iti imaginezi finalitatea. Astfel ajungi sa bajbai prin reteta, nesigur, fara sa stii la ce sa te astepti.


Marturisesc! Reteta este foarte gustoasa, dar din pacate nu este la fel de aratoasa!


Ingrediente:

3-4 pulpe de pui (eu am avut pui de casa fff gras :))
2 oua
1/2 pahar lapte
2 linguri unt
1 ceapa
sare
piper
foi de dafin




Pentru inceput dezosati pulpele si bateti usor carnea.

Apoi o condimentati cu sare si pier, o treceti prin smantana si o prajiti in unt.

Peste puneti dovlecelul taiat cubulete, morcovul ras marunt, ceapa tocata, dafinul si inabusiti totul.

Intre timp bateti ouale cu laptele si turnati desupra, mai lasand inca 20 de minute la foc mic.

Cu cateva minute inainte de a-l lua de pe foc, radeti cascavalul peste amestec si acoperiti cu capacul pentru a se topi.

Supa cu gat de curcan


Ingrediente:
800 g gat curcan
1 ceapa
1 morcov
1 radacina patrunjel
patrunjel verde
taitei

In magazin putina lume se inghesuie sa cumpere pachetele proaspete de gat de curcan. Pacat! Sunt o alternativa excelenta pentru o supa.

Se procedeaza ca in cazul oricarei alte supe: se pune carnea la fiert aproximativ doua ore si se spumeaza pe parcurs. Se adauga legumele tocate dupa preferinta.
Intr-un vas separat se fierb taiteii in apa si se strecoara. Se adauga in supa si se mai da inca o data in clocot.

Pizza


Pizza este o mancare foarte versatila.
Nu o fac niciodata in mod hotarat si premeditat, ci doar atunci cand in frigider am ingrediente care nu le mai pot folosi la altceva si nu am cum sa le combin. Este unul dintre singurele feluri de mancare care iti permite sa te salvezi cand ai frigiderul aproape gol, ba mai mult sa arunci mancare.
De exemplu de aceasta data eu am folosit ce s-a gasit in frigiderul meu.


Ingrediente umplutura:
conserva de rosii (combina in mod fericit sosul si bucatile de rosii)
ardei
ciuperci
carnaciori
parmezan
verdeata (orice preferati: oregano, busuioc, patrunjel)
Aluat:
400 g faina
200 g apa
2 lg ulei
1 lgt sare
1 lgt zahar
drojdie
Cand e gata aluatul il intinzi in tava (eu folosesc mereu hartie de gatit!) si intinzi cu o pensula sosul de rosii pe toata suprafata. Apoi presari celelate ingrediente, la final acopri cu parmezan si verdeata.
Dai la cuptor pana se rumneste bine.

Taitei cu alune

Ingrediente:

taitei
margarina/unt
alune de padure macinate
zahar
sos de ciocolata

Aceasta este o varianta usor adaptata a unui desert indragit din copilarie: taitei cu nuca.
Doar ca in loc de nuca am macinat alune de padure. Schimbarea este surprinzator de gustoasa.


Se fierb taiteii, se strecoara si se pune peste ei o lingura de margarina sau unt pentru a-i pastra fragezi. Dupa care se amesteca din belsug cu alunele macinate si cu zahar (dupa gust).

La servire se adauga sosul de ciocolata.

Ciorba de vitel

Ingrediente:
morcovi
patrunjel radacina
telina
pastarnac
ceapa
cartofi
ardei
carne de vitel
bulion
frunze de leustean


Carnea se taie cubulete si se lasa molcolm la fiert cam doua ore, sa ne asiguram ca ciorba o sa fie cat mai aromata. Totusi nu uitati sa spumati periodic !

Apoi adaugati legumele taiate dupa cum va face placere si lasati sa mai fiarba cam 40-50 de minute, la acelasi foc domol. Adaugati bulionul aproape de final si mai dati o singura data in clocot.

La final presarati frunzele de leustean - ingredientul secret - si daca doriti puteti adauga si un pic de smantana.

Aceasta este una dintre ciorbele mele preferate: cu carne pufoasa, multe-multe legume, usor acrisoara si aromata din belsug cu leustean.