Paine greceasca

Ingrediente:

750 g faina (am amestecat si faina integrala)
150 ml iaurt simplu
150 ml lapte
150 ml apa
1 pliculet de drojdie
2 oua
1 lingurita cu varf sare
75 ml ulei
1 lingurita zahar

Aceasta reteta am invatat-o de la maestra aluaturilor, draga noastra Mihaela, unde gasiti si pasii ce trebuie urmati pentru pregatirea acestor painici.
Rezultatul este delicios, pufos si fraged. Va incurajez sa-l incercati!

Friptura de pui cu orez cu legume

Ingrediente:

piept de pui
condiment de pui
orez
unt
ardei (rosii)
porumb
mazare

Cred ca deseori vi se intampla sa ajungeti seara obositi acasa, sa constatati ca nu aveti nimic de mancare si nici prea multa energie pentru ceva complicat de gatit. Pentru acele seri, eu mereu apelez la cea mai rapida si delicioasa solutie cu putinta: friptura de pui cu orez cu legume.

Pieptul de pui (eu am ales din cel cu piele - pentru rasfat!) il portionati dupa cum este necesar. Il condimentati masand bine carnea si il prajiti intr-o tigaie cu ulei incins.

In alta tigaie topiti 1-2 linguri de unt (puteti folosi si ulei) si caliti un pic orezul, pana cand se umple bucataria de o aroma dulce, ca de prajituri. Abia apoi stingeti cu apa si adaugati ardeiul, mazarea si porumbul. Lasati sa fiarba pana e gata si cina este gata! ;)

Pui marocan

Ingrediente:

6-7 morcovi potriviti
2 cepe tocate marunt
1,5 kg carne de pui (aripioare, pulpe etc)
1/2 cana stafide
1/2 cana caise uscate
1 cana de supa de pui
1/4 cana pasta tomate
2 linguri de faina
2 linguri zeama de lamaie
2 catei de usturoi
1 lingurita ghimbir
1 lingurita scortisoara

cous-cous




Secretul puiului marocan este timpul foarte lung de fierbere a tuturor ingredientelor pentru a se patrunde cat mai bine de arome.

Incepeti prin a cali ceapa si morcovii; adaugati peste carnea de pui.
Intr-un vas amestecati toate celelalte ingrediente si stingeti carnea cu ele. Acoperiti si lasati la fiert 2 (chiar si 3 ore).

La baza reteta prevede un timp de gatit de 6-7 ore. Asta se aplica insa daca sunteti suficient de norocosi sa gatiti o gaina veritabila de casa, a carei carne permite o fierbere indelungata. Din pacate, in cazul daca ati cumparat puiul din magazin, daca fierbeti prea mult riscati sa se desprinda carnea de pe oase.

Se serveste cu cous-cous si cu muraturi.

Conopida pane


Conopida pane este una dintre cele mai delicioase gustari pe care le cunosc!
Foarte simplu si usor de facut, rezultatul este cuceritor pentru papile :))



Recomand cu multa caldura sa fierbeti conopida pe aburi, astfel incat floarea sa nu se rupa sau sa deterioreze prin fierbere traditionala.
Cand conopida este fiarta, o dati prin ou si o prajiti intr-o tigaie cu ulei incins....
...si incercati sa va abtineti sa nu o mancati pe toata inainte sa apucati sa o serviti la masa! :)



Ca la mama acasa - retetele!

Acum ceva timp am publicat cateva poze de aperitive facute de mama, cu promisiunea ca ne va dezvalui retetele.
Vi le redau mai jos cu precizarea ca desi sunt foarte simple, reusita lor tine de imaginatie si ornare! :)

Tortulet aperitiv

Cascaval
Sunca
Crema unt
Ardei rosu si verde taiat cubulete
Patrunjel uscat (Kotanyi)

Se taie o roata subtire de cascaval, special ales sa fie de aceasi circumferinta cu sunca.
Apoi se asambleazain urmatoarea ordine:
cascaval, crema de unt, ardei rosu, sunca, crema de unt, ardei verde si din nou cascaval, crema de unt,ardei,sunca etc.
La sfarsit se inveleste totul cu crema de unt (in care se amesteca un pic de boia pentru culoare) si se orneaza dupa dorinta.



Rulada de Pui

Piept de pui (feliat ca pt. snitele)
Kaizer (sau bacon) feliat subtire
Cascaval feliat subtire
Ou
Faina
Ardei

See pun in tava in urmatoarea ordine:
1 pe toata suprafata tavii primul strat este kaizerul; peste kaizer se pune cascaval, ardei fasii (de culoare rosie preferabil), pieptul de pui dat prin faina si ou (exact ca la snitele) si se repeta straturile (kaizer, cascaval, feliile de carne date prin faina si ou si tot asa pana la ultimul strat care sa fietot kaizer, peste care se pune cascaval).
Se pune la cuptorul gata incalzit. Este gata cand este bine rumenit.
Se feliaza dupa racire.


Rulada de cascaval cu pateu

Se rade cascaval pe razatoare (partea mica), se amesteca cu unt sau margarina, piper alb macinat si un pic de sare (daca mai este cazul) si se framanta pana se obtine o pasta de consistenta unui aluat.
Se intinde pe o folie alimentara cu mana umezita cu un pic de ulei; dupa ce s-a intins bine, se intinde peste pateul si peste care, in functie de imaginatie, se pot pune (ardei, oua fierte, masline, verdeturi);
Apoi se ruleaza in folia alimentara si se pune la rece. Se feliaza a doua zi.


Rosiile umplute cu salata de ciuperci

Se caleste ceapa cu ardei, dupa care se adauga ciupercile taiate marunt si se calesc impreuna; la sfarsit de tot se adauga usturoi razalit si patrunjel verde si se mai caleste 2 minute.
Dupa ce se raceste bine se adauga maioneza atat cat sa devina compozitia compacta, dupa care se umple rosia.


Gogoselele (ecler)

Sunt umplute cu pasta de peste: conserva de ton scursa, amestecata cu crema de unt, castraveti murati si marar.

Cozonac cu stafide




Ingrediente:

500 gr faina
1 pliculet drojdie
2 oua
5-6 linguri de zhar
200 ml lapte putin incalzit
100 gr unt moale
esenta de rom
150 gr stafide (eu am adaugat si aprox 50 gr de cirese confiate)


Se framanta un aluat din faina, drojdie, oua, zahar, lapte si unt (usor incalzite) si esenta de rom. Cand aluatul este elastic, se aseaza la crescut pentru aproximativ 40 de minute, intr-un loc caldut si bine acoperit cu un prosop de bucatarie.

Dupa ce a crescut aluatul, il rasturnam pe masa pe care am presarat putina faina in prealabil si il intindem pana la o grosime de aproximativ 2 degete.

Presaram stafidele (si ciresele - optional), il rulam si il framantam usor pentru a se dispune cat mai general stafidele.

Se aseaza intr-o forma tapetata cu hartie de copt si de lasa la crescut pentru inca 20 de minute, dupa care se da la cuptor.

Porc banatean

Ingrediente:

carne de porc taiata cubulete
ceapa
vin
cimbru
faina
ulei
sare si piper
Condimentati carnea.
Intr-o tigaie incingeti ulei si prajiti carnea pana cand s-a rumenit bine. Scoteti apoi bucatile de carne pe un servet pentru a se scurge de plusul de grasime.

In aceasi tigaie - in untura ramasa de la porc - caliti o ceapa. Puneti peste ea 1-2 linguri de faina pe care le stingeti cu aproximetiv 1/2 cana de vin.
Adaugati cimbrul si carnea de porc, lasand sa mai dea o data in clocot.

Se serveste cu pireu si muraturi ;)

Cartofi umpluti





Ingrediente:

6-8 cartofi de dimensiuni medii
1 ceapa
1 praz (partea alba)
1-2 catei de usturoi
1-2 linguri de vin alb
sare si piper
nucsoara
cateva feliute de sunca
1 lingurita unt
ulei masline

Cartofii se spala bine - preferabil se freaca si cu o perie. Apoi se fierb in coaja.

Intre timp, intr-o tigaie se calesc celelalte ingrediente: ceapa, prazul, sunca, usturoiul cu vinul si condimentele.

Cand cartofii s-au mai racit si ii puteti tine in mana, le scobiti mijlocul, iar miezul obtinut il amestecati cu ingredientele din tigaie.
Asezati cartofii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ii umpleti cu amestecul rezultat, ii stropiti cu putin ulei si ii dati la cuptor pana se rumenesc.

Se pot orna cu verdeata - eu am folosit rozmarin (si porumb).





Friptura de porc cu dulceata de pere

Ingrediente:

o pulpa de porc
1/2 cana de dulceata de pere
3 linguri de sos Worcestershire
1 lingurita chilli
1 lingurita boia de ardei iute
piper



Ok, recunosc ca este o combinatie (din nou) cam putin obisnuita! Cand auzi de porc cu dulceata crezi ca este o gluma si daca ti se pune in fata o astfel de friptura esti sceptic.
ei bine, iata cum arata o astfel de combinatie! :)

Intr-o farfurie amestecati dulceata cu sosul si condimentele si ungeti pulpa de porc, dupa ce ati crestat-o in prealabil, avand grija sa ajung bine dulceata si in aceste crestaturi.
Dati la cuptor (unde dulceata se caramelizeaza) pana se coace carnea (depinde de marimea bucatii de carne) si serviti cu cartofi la cuptor si castraveti murati.

Paine cu nuca

Ingrediente:
300 ml apa calduta
1 pliculet de drojdie
250 grame de faina alba
250 grame faina integrala de grau
1 lingurita sare
150 gr nuca in bucati mari



Framantati aluatul ca de obicei (ca la oricare alta paine) si lasati-l la crescut.

Dupa ce a stat la crescut aproximativ 20 de minute, intindeti aluatul si presarati pe el nucile lasate in bucati mari. Rulati aluatul in asa fel incat nucile sa fie dispuse cat mai bine si in toate colturile.

Desi am fost un pic intrigata de reteta (pe principiul: ce e asta, paine sau cozonac?), dar painea cu nuca se dovedeste a fi o metoda delicioasa si suprinzatoare de a incepe ziua. O recomand mai ales ca paine de mic dejun pentru ca este foarte hranitoare si plina de surpriza crocante. :)



Omleta Cajun

Ingrediente:

6 oua batute
250 g carnaciori picanti
1 ceapa
2 ardei (preferabil de culori diferite)
2 linguri lapte
1 lingura mustar
sare
piper
ulei

1 Intr-o tigaie caliti usor carnaciorii. Ii scoateti apoi din tigaie si ii puneti pe un prosop de hartie sa se scurga grasimea.

2 In aceasi tigaie caliti ceapa impreuna cu ardeii.

3 Intre timp amestecati ouale cu lapte, mustar si condimente si turnati peste legume. Adaugati si carnaciorii si amestecati pana omleta este gata.

Ce inseamna Cajun?


Bucataria Cajun
este specifica imigrantilor francezi, colonizati de britanici in Canada. Aceasta bucatarie imbina elementele traditionale frantuzesti cu ingredientele gasite de oameni in Canada. Astfel bucataria Cajun se caracterizeaza prin simplitate si rusticitate.
Ingredientele specifice acestei bucatarii sunt foarte simple din cauza vietii grele pe care au dus-o acesti imigranti - ardeii grasi, ceapa si prazul reprezentand baza aromatica a oricarei retete.