Tiramisu cu zmeura

IMG_8132

Probabil ca nu este un tiramisu traditional, dar este cel putin la fel de gustos. Este un desert foarte rapid, aspectuos si (probabil cel mai important in zilele de vara!) nu este nevoie sa porniti aragazul! :)

IMG_8140

Ingrediente

250 grame de biscuiti
4 oua
300 gr Mascarpone de la Lactitalia
60 gr zahar
cam o jumatate de lingurita de cardamoin
un praf de sare
200 ml de cafea
200 grame de zmeura pasata sau dulceata de zmeura
cacao


IMG_8114

Mai intai asezati biscuitii intr-un vas si ii lasati la inmuiat in cafea. Ulterior ii faramitati cu furculita sa ii puteti manui mai usor.

IMG_8118

Separati ouale. Din albusuri bateti o spuma tare cu un praf de sare, iar galbenusurile le frecati cu zaharul si apoi adaugati cardamonul sa aromeze bine crema. Incorporati mascarpone.

IMG_8116

IMG_8121

IMG_8123


Incorporati apoi incet spuma in galbenusuri.


IMG_8127

Intr-un recipient asezati un strat de biscuiti inmuiati in cafea, apoi un strat de dulceata de zmeura, apoi un strat de crema si reluati ordinea pana se umple forma. La final presarati cu putina cacao.

Lasati la rece


IMG_8144

IMG_8145


Live cooking la ShortsUP

IMG_8052


Cu mari emotii a trecut si evenimentul de aseara, live cooking la ShortsUp Timisoara.

Este destul de dificil sa te pregatesti pentru ceva ce nu ai mai facut niciodata si sa scoti in fata unui public o activitate pe care ai facut-o pana acum doar in intimitatea bucatariei personale. Este de asemenea dificil sa prevezi de ce ustensile ai nevoie, sa calculezi exact cam cate recipiente vei folosi si sa rezisti pornirii de a cara chiar toata bucataria dupa tine.
Si daca toate acestea mai pot fi controlate, momentul in care vezi ecranul urias pe care vei fi proiectat, cand esti "cablat" cu microfonul si ti se pune si o lumina puternica in ochi, trebuie sa te concentrezi mult sa mai articulezi propozitii coerente.

Dar dupa o aventura cu semnalul microfonului, am inceput sa gatesc si am cam uitat de toate cele. Am pregatit Gazpacho, Salsa cu rosii si nectarine, Frigarui cu legume, branza cheddar, struguri cu sos de iaurt si feta si la desert un cheesecake cu visine si crema de ciocolata.

Primii 25 sositi au primit din partea organizatorilor cate un mini-cheesecake pe care le-am pregatit cu mai multe arome: zmeura, ciocolata, caise, visine, piersici.

Le multumesc mult organizatorilor pentru invitatie si pentru riscul de a ma lasa singura acolo pe scena si in special lui Doru care a dat dovada toata seara de un calm care m-a ajutat si pe mine sa raman cat de calma cu putinta.

IMG_8076

Mi-as dori sa existe in Timisoara mai multe evenimente de genul acesta si mi-as dori ca ele sa fie cat mai cunoscute de timisoreni si sa participe in numar cat mai mare. Este de admirat efortul si daruirea acestor tineri care muncesc atat de mult pentru a crea evenimente care sa ne scoata din rutina zilnica.

IMG_8092

Smoothie cu caise, banane si unt de arahide

IMG_6815

Iata o bauturica foarte simplu de facut, dar satioasa cat o masa si foarte gustoasa pentru copii mari si mici.

De fapt eu am inceput sa o prepar din cauza ca aveam niste unt de arahide pe care nu-l mai vroia nimeni si am decis sa "fortez" un pic consumarea lui.

smoothie

Ingrediente

2 linguri de unt de arahide
2 caise
1 banana
o jumatate de pahar de lapte de soia

IMG_6801

Se pun toate ingredientele in blender sau in paharul inalt al robotului si se mixeaza bine.

IMG_6804

Se poate adauga si miere daca e nevoie de dulceata in plus, dar e important sa consumati in timp cat mai scurt pentru ca se oxideaza. Se poate tine cateva ore la rece.


IMG_6815



Omleta Parmentier

IMG_6848


Omleta Parmentier, desi foloseste ingrediente extrem de banale, este atat de gustoasa si de fina incat va recomand din start sa va apucati de ea in cantitati foarte mari pentru a ajunge la toata lumea! :)

IMG_6854

Ingrediente

600 gr cartofi
6 oua
7 linguri de unt
5 lg de lapte
sare si piper

Mai intai spalati bine cartofii cu o perie si apoi ii taiati rondele. Ii puneti intr-o tigaie si ii prajiti in unt pana devin aurii si crocanti.

IMG_6845

Intre timp bateti ouale cu lapte, sare si piper.

IMG_6844

Turnati ouale peste cartofi in tigaie si puteti alege daca le prajiti pur si simplu sau le amestecati. Eu am ales sa le amestec, luand din cand in cand tigaia de pe foc si folosindu-ma doar de caldura emanata de ea pentru a face omleta cat mai frageda si mai cremoasa.

IMG_6850

Se serveste cu frunze proaspete de salata.


IMG_6852

Organizarea congelatorului

Pentru mine congelatorul este un ajutor esential in bucatarie. Consider ca este cea mai buna, usoara si sanatoasa metoda de conservare chiar daca ma topesc de dragul borcanaselor cu diferite compoturi, dulceturi sau muraturi.
In plus eu sunt obisnuita sa fac cumparaturile rar si in cantitati mari, pentru ca dupa ce trece socul initial al banilor cheltuiti realizezi cat de mult economisesti de fapt. Si atunci am nevoie de un loc de depozitare si nu imi permit ca acest loc de depozitare sa nu fie organizat si ingrijit.

In primul rand este evident ca nu poti sta zilnic cu usa congelatorului larg deschisa cate un sfert de ceas controbaind haotic sa gasesti o punga de fasole pe care esti convinsa ca o ai, dar care pare de negasit (de fapt ai gatit-o saptamana trecuta, dar ai uitat!). Sau mai rau, la o curatenie generala sa descoperi o punga cu carne veche de cine stie cand, uitata in spate si acoperita de alte produse care au o utilizare mai frecventa.

Iata cateva principii dupa care imi organizez eu congelatorul:

1. Organizarea pe sortimente - pe fiecare raft tin un anumit tip de produs: un raft numai pentru legume, un raft cu carne de pui & curcan, un raft cu carne de porc, un raft cu peste si carne pentru supe (tacamuri, gaini de casa etc) si un raft cu fructe, inghetate si gheata.

2. Organizarea pe raft - pe rafturi am puse produsele in functie de frecventa cu care le folosesc In spate sortimente care le folosesc mai rar (de exemplu ardei copti) si in fata sortimente utilizate foarte des (mazare verde).

3. Principiul FIFO (first in, first out) - un principiu de baza in organizarea oricarui produs perisabil: se folosesc produsele cele mai vechi. Astfel la fiecare "sesiune" de cumparaturi trag in fata produsele deja existente pe raft si pungile noi le asez in spate.

4. Totusi cel mai important lucru ramane lista cu ce am in congelator. Lista aceasta este foarte utila pe usa congelatorului pentru ca stiu mereu ce produse mai am si stiu cum sa ma ghidez in meniul saptamanal. De asemenea este salvatoare si cand merg la cumparaturi pentru ca stiu dintr-o privire ce am deja si de ce mai am nevoie.



IMG_5678

Calendar Ama in Bucatarie

Am reusit sa pun pe blog o aplicatie pe care de foarte multa vreme doream sa o fac functionala. Momentan este in faza de probe si de experimentari, dar voi lucra la ea si in scurt timp sper sa devina o sursa pretioasa de idei si de inspiratie pentru toti cititorii mei.

In ce consta acest calendar?

Pentru ca inca pe site-urile si blogurile culinare romanesti nu am remarcat sa fi aparut un calendar de acest gen, vreau sa va povestesc pe scurt despre el.

Este un calendar care va ajuta sa tineti minte evenimente importante, fie ca este vorba despre unele sarbatori, fie ca este vorba de un fruct sau o leguma care acum este in sezon sau simple idei de meniu pentru o zi oarecare.

Voi incerca sa ofer cateva informatii pentru fiecare subiect - de exemplu, daca vorbesc despre caise va voi indrepta catre o reteta cu caise, daca este o sarbatoare voi da cateva idei de meniu sau cateva obiceiuri populare specifice.

Tot in acest calendar veti gasi si evenimentele pe care le organizez (Atelierele culinare) sau evenimente la care voi participa si unde ne putem cunoaste.





Cum pot urmari acest calendar?

Exista doua optiuni, depinde mult de cum va este voua mai usor.

1. Sa il urmariti direct de pe blog. Calendarul va ramane in partea dreapta sus sub forma unei agende cu evenimentele cele mai apropiate. Cu un simplu click puteti afla mai multe informatii despre ele.

2. Importand calendarul si adaugand astfel aceste evenimente calendarului dumneavoastra Google - asta in cazul in care il folositi deja.


Concluzii

Sper ca acest mic calendar sa va fie util si sa va inspire. M-ar bucura mult sa stiu ca va pot ajuta cu aceasta mica aplicatie si imi doresc mult sa imi spuneti parerea voastra despre acest subiect :).

Marmelada de caise

IMG_7951

Si uite asa ca a venit vremea sa imi iau si eu inima in dinti si sa incep sa pun bunatati la borcan. Cum in viata mea nu am facut compot, marmelada, dulceata, zacusca sau muraturi, am inceput operatiunea cu inima cam stansa. Am pus doar un singur kilogram de caise si alea mai uratele, pe principiul macar sa nu fie asa risipa daca o dau in bara.

Nu am plecat singura la drum si am avut cu mine si cartea Sandei Marin, inspirat cadou primit de ziua mea.

IMG_7957

Dar uite ca pana la urma a iesit minunea si m-am procopsit cu doua borcanele de marmelada colorata si aromata care abia asteapta sa fie servita.

IMG_7940

Ingrediente

1 kg de caise
500 gr de zahar

Se scot samburii din caise si se pun intr-un vas smaltuit, cu tot cu coaja.

IMG_7915

IMG_7916

Se adauga zaharul si eu am adaugat si cam 150 ml apa, panicata fiind ca pana lasa zeama caisele sa aiba in ce fierbe licoarea.

IMG_7918

Si l-am lasat molcom sa fiarba si sa fiarba pana a inceput dulceata sa se lege.

IMG_7920

IMG_7923

No, daca ridicati ca mine din sprancene la expresia "sa se lege dulceata", hai sa va spun cum sa aflati daca s-a savarsit minunea.
Luati o farfurioara si puneti-o la congelator sa fie bine racita. Cand vedeti ca marmelada incepe sa aiba o consistenta mai compacta, puneti o lingurita de marmelada in farfurioara racita. O mai lasati un pic sa se raceasca si apoi incercati sa o despartiti. Perfect nu o sa se desparta ca am fiert caisele in coaja, dar daca reusiti sa faceti doua movilite care nu curg inapoi, atunci e legata marmelada.

IMG_7929

Cand e gata puneti marmelada in borcane usor incalzite in cuptor si se lasa sa raceasca. Le inchideti abia dupa ce marmelada a racit de tot.

IMG_7958

Live cooking la ShortsUP


Vineri 30 iulie va invit la ShortsUp, la un picnic urban unde voi gati cateva retete usoare. Va astept cu drag! :)

Salsa cu rosii si nectarine

IMG_7903


IMG_7897

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care iubesc vara! Ingrediente proaspete, zemoase, busuioc proaspat cules din gradina, o branza eleganta si fina si o combinatie inedita!


IMG_7898

Ingrediente


3 nectarinele
3 rosii
3 catei de usturoi
ulei de masline
sare
busuoic
branza Caciotta de la Lactitalia

IMG_7864

Mai intai dati usturoiul pe razatoarea fina.

IMG_7869

Tocati nectarinele.

IMG_7871

Apoi rosiile.

IMG_7874

Taiati caciotta cubulete.

IMG_7877

Amestecati toate ingredientele, adaugati busuiocul tocat si stropiti cu putin ulei de masline. Sarati dupa gust.

IMG_7896

Serviti cu paine prajita.

IMG_7886

In ce oras din tara sa vin? ;)


Pireu de conopida, spanac si friptura de pui

IMG_6578

Reteta asta am compus-o din joaca si m-am orientat dupa diferente cromatice. Este foarte simplu de pregatit, poate ca singurul sau dezavantaj ar fi ca veti folosi destul de multe vase.


IMG_6572


Ingrediente

o capatana mare de conopida
jumatate de kilogram de spanac
cativa catei de usturoi
aproximativ o jumatate cana de lapte
sare
carne de pui
condiment specific de pui


Curatati floretele de conopida si fierbeti-le (la abur). Cand au fiert le faceti pireu cu mixerul, turnand cate putin lapte caldut pana ajungeti la consistenta dorita. Sarati dupa gust.

IMG_6574

Intr-o tigaie caliti putin usturoi si adaugati spanacul tocat si gatiti-l pana obtineti o pasta omogena. Eventual, daca vedeti ca nu se ingroasa, puteti adauga una-doua linguri de faina.

Carnea de pui o condimentati si o prajiti intr-o alta tigaie.

IMG_6573


In farfurie asezati mai intai spanacul pentru ca este cel mai lichid. In mijlocul spanacului puneti pireul de conopida incet, avand grija sa impingeti spanacul spre marginile farfuriei dar fara a amesteca cele doua culori. In centru asezati carnea de pui apasand usor in jos pentru a o fixa. Aveti grija de la inceput sa nu ajunga spanacul la marginile farfuriei pentru ca in momentul in care adaugati si carnea sa nu curga. De asemenea mai lasati o margine de rezerva pentru "miscarile" din farfurie cand se va taia carnea.


IMG_6575