Briose cu afine

IMG_4764

Anul trecut, in plin sezon al afinelor, am congelat cateva pungulite din maruntelele fructe. Mi-a mai ramas pana azi o punga cumparata de la o batranica, venita cu ele de pe undeva de pe dealurile Carasului. Diferenta esentiala intre aceasta pungulita si celelalte este faptul ca batranica le-a cules cu mana, nu cu peria - si acest fapt se simte pe boabe, care raman intregi si frumoase.


IMG_4732



IMG_4759


Ingrediente

100 gr unt
400 gr faina speciala pentru prajituri de la Boromir
1 1/2 lgt praf de cop
1/2 lgt sare
1 cana afine
200 gr zahar
2 oua mari
esenta de vanilie
100 gr lapte

IMG_4735

Intr-un vas amestecati faina cu praful de copt si sarea.

Din faina pastrati 1-2 linguri pe care le pudrati peste afine si miscati usor vasul, pana acopera faina toate boabele de afine.

IMG_4738

Intr-un al treilea vas bateti cu mixerul la viteza mare zaharul cu untul. Adaugati apoi ouale, unul cate unul si la final adaugati esenta de vanilie.

IMG_4740

Cand obtineti o pasta spumoasa si fina, adaugati in ploaie faina, lingura cu lingura si continuati sa amestecati cu mixerul, dar la viteza mica.

IMG_4742

Cand ati integrat toata faina, mai adaugati si laptele si amestecati tot cu mixerul pe viteza mica.

La final integrati si afinele, amestecand cu grija cu o spatula de plastic.

IMG_4744

Puneti aluatul in formele de briose tapetate cu hartie speciala si dati la cuptor 30 de minute. Dupa ce s-au copt le scoateti din tava si le lasati sa se raceasca.

IMG_4749

Din ingredientele de mai sus mie mi-au iesit 12 briose.

IMG_4762


13 comentarii:

Mrs. Green Foot spunea...

Afinele se numara printre fructele mele preferate, dar imi si aduc aminte de munte, liniste, bunici, copilarie, libertate... Dragi imi sunt, iubesc afinele!

cristina spunea...

buna Ama!
o curiozitate am si eu...daca nu te superi. Care e procedura prin care congelezi tu fructele si cum le decongelezi? un pupic! si continua cu bunaciunile :)

Iulia spunea...

Waw ce bine arata! Mie imi plac fructele de padure asa ca briosele astea sunt exact pe gustul meu.

ama spunea...

@Mrs Green Foot si pentru mine sunt la fel :) cred ca sunt fructele cu incarcatura emotionala cea mai mare :)

ama spunea...

@Cristina fructele le congelez spalate si scurse bine si de obicei nici nu le decongelez.
de exemplu la afine (mai ales ca sunt mai sensibile si se zdrobesc usor)le spal bine si le las la scurs/uscat. abia apoi le pun in pungi sile pun la congelator. neavand apa care sa inghete imi e usor sa le scot din punga si sa folosesc cate vreau.
nu le prea decongelez - in prajituri nu e nevoie (repet, fiind congelate fara surplus de apa) si le mai folosesc in shakeuri sau sosuri unde le pun direct congelate.

ama spunea...

@Iulia - ma bucur ca iti plac :)

Irina spunea...

Imi plac afinele, eu fac muffins cu afine, mi se pare ca ciocolata combinata cu afine e un deliciu!

Laura Frunza spunea...

Le-am facut si eu ieri dar nu cu afine congelate, pentru ca n-am avut, ci afine rosii confiate. Au iesit delicioase, desi nu asa pufoase ca ale tale. Am amestecat un pic pasii, in sensul ca n-am incorporat toata faina si la sfarsitul laptele, pentru ca deja compozitia era prea groasa si se prindea de mixer, asa ca am pus laptele si apoi restul de faina. Imi place reteta asta mai mult decat cea cu unt exclusiv, e mai gustoasa.

ama spunea...

@Irina - la asta nu m-am gandit :D data viitoare pun si eu ciocolata :))

@Laura - depinde mult de tipul de faina si cum absoarbe umezeala. de aia in general la retetele cu aluaturi eu nu ma cramponez foarte mult de gramaje, ci "simt" aluatul :) e mai sigur asa! ma bucur ca iti place reteta :) si mie mi-a placut mult :D

Unknown spunea...

La fel am patit si eu cu aceasta reteta,nu s-a incorpaorat toata faina, a iesit mult prea gros aluatul si n-am pus toata faina, desi am folosit faina boromir.

ama spunea...

Anonim nu stiu de ce :( reteta aceasta a fost incercata de foarta multa lume si nu am intalnit problema asta

Mihaela Curea spunea...

Eu am o problema cu briosele, nu cresc asa de frumos uniform, uneori formeaza un mic ”coif” in mijloc, sa fie de la foc?

ama spunea...

Da, e posibil sa fie de la foc sau poate ptr ca pui prea mult aluat in forma si trebuie sa creasca undeva :)