Aripioare la cuptor in marinata de tomate

IMG_3083


Aceasta reteta am gasit-o pe blogul Laurei Adamache si cum eu sunt in permanenta cautare de metode noi de a pregati aripioarele, nu am putut rezista tentatiei. Si bine am facut! :))

Inainte insa sa va spun cum se pregatesc aripioarele vreau sa va povestesc de ce am schimbat unul dintre ingredientele speciale. Laura recomanda folosirea unui ketchup de casa. Cum eu nu am avut asa ceva si cel de magazin mi se pare prea dulce (mai ales ca urmeaza un adaos de zahar), am ales sa folosesc pasta de tomate si am fost multumita de gust.

IMG_3088

Ingrediente

100 gr pasta de tomate
1-2 linguri otet de mere
50 de gr zahar
1 lg sos Worchestershire
50 ml vin alb
boia
sare
piper

Am amestecat bine marinata din ingredientele de mai sus si am pus aripioarele spalate, curatate si taiate. Am amestecat bine si am lasat la rece cam o ora sa prinda bine aroma.

Apoi le-am pus frumos in tava, acoperite de sos si le-am dat la cuptor cam pentru o ora.

IMG_3076

Daca in alte cazuri aripioarele le pregatesc la foc puternic pentru a le rumeni bine, de data asta am preferat sa le fac la foc mic pentru ca altfel as fi ars sosul.

Cand s-au rumenit bine si s-au copt invelite in marinata, le-am servit alaturi de o mancare simpla de orez cu ou si mazare. Sa nu te mai saturi de ele! :)


IMG_3102

Ciorba de varza

IMG_3116

Stiu ca nu e mare lucru sa faceti o ciorba de varza, de altfel mi se pare una dintre cele mai usoare ciorbe de facut, dar am decis sa o public si pe blog sa va amintesc de ea si sa aveti si voi pofta sa o pregatiti mai des pentru proprietatile deosebite ale verzei.


IMG_3115


Ingrediente

1 varza alba potrivita
1 pastarnac
2 radacini patrunjel
3 morcovi
1 ceapa
1 ardei gras
2-3 linguri pasta de tomate
1/2 lingurita chimen
1 - 2 lingurite cimbru
1/2 lingurita piper
sare dupa gust
ulei

Mai intai am curatat legumele, le-am tocat si le-am pus la calit in putin ulei.

IMG_3078

Treptat am adaugat varza taiata. Eu am mai facut astfel de ciorbe cu varza taiata fideluta pe razatoare, dar varianta asta mie una mi s-a parut nepractica in momentul consumarii. De aceea prefer sa o toc de mana, in fasii ceva mai groase, dar mai scurte.

Am adaugat apa - cat sa acoperiti legumele si lasati sa fiarba incet, adaugand si mirodeniile.

Cand s-a fiert varza, adaugati 2-3 linguri de bulion si mai lasati sa dea o data in clocot si sa prinda culoare.

Ciorba de varza merge grozav cu paine prajita! :)


IMG_3117

Friptura de porc in marinata de mustar cu paste si masline

IMG_3063


Iata o reteta simpla si rapida, gata in jumatate de ora, ideala pentru dupa-amieze ocupate.


Ingrediente

cateva felii de carne de porc
3 lg de ulei
3 lg de otet
1 lg mustar
2 catei de usturoi
2 maini de masline
1 lingura busuioc
paste integrale

IMG_3073


Pregatiti mai intai marinata pentru carne, amestecand uleiul, otetul si mustarul. Daca mai considerati ca este necesar mai puteti adauga putina sare.
Puneti carnea in marinata si lasati sa stea 5 minute.

IMG_3056

Pana atunci puteti pune pastele la fiert, sa curatati si sa tocati usturoiul.

Prajiti carnea intr-o tigaie, avand grija cand o scoateti din marinata sa o lasati sa se scurga putin.


IMG_3064

Cand s-au prajit toate feliile, adaugati n tigaie usturoiul, maslinele, restul de marinata si busuiocul si dati in clocot. Daca mai e nevoie mai puteti adauga putina apa sa aveti mai mult sos. Sosul astfel obtinut il turnati peste paste si amestecati bine.


IMG_3070


Peste la cuptor in sos de usturoi si vin

IMG_3041

Mi-a placut foarte mult aceasta reteta (gasita la Laura Laurentiu) pentru ca este foarte aromata si este simplu de pregatit, in plus este o varianta foarte eleganta la pregatirea traditionala la cuptor a unui peste.

IMG_3048


Ingrediente


1/2 salau taiat felii
1 ceapa
1 capatana de usturoi
150 ml vin
200 ml smantana pentru frisca de la Lactilia
1 lg tarhon
sare
cateva linguri faina integrala
ulei pentru prajit
cateva buchetele de broccoli si conopida


IMG_3011


Mai intai am sarat pestele, l-am trecut prin faina si l-am prajit putin intr-o tigaie cu putin ulei. Cand s-a rumenit, l-am asezat intr-un vas de yena.


IMG_3013

Intr-o alta tigaie am calit ceapa tocata fin si usturoiul dat pe razatoare.

IMG_3016

Am stins totul cu vin alb, am luat de pe foc si am adaugat smantana si tarhonul.

IMG_3019

Sosul astfel obtinut l-am turnat in vas peste peste si am dat la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute.

IMG_3022

La final am marit putin focul pentru a rumeni bine pestele.

IMG_3038

Separat am fiert la aburi broccoli si conopida, pe care le-am servit alaturi de peste.


IMG_3045



Vinul saptamanii - Feteasca regala Genius Loci Prince Stirbey 2007

Cea de-a doua aparitie “Genius Loci” de la Stirbey este dedicata - ca si prima de altfel - asociatiei “Genius Loci”, infiintata de un grup de producatori din toata Europa, entuziasmati de idea descoperirii specificului locului: soiuri autohtone, caracterul solului, microclimatul zonei. Comparativ insa cu recolta anterioara, Feteasca regala Genius Loci Prince Stirbey 2007 (IG Dealurile Olteniei, 13,5 % vol. alc., sec, prod. Agricola Stirbey) are un plus de complexitate. Aromele sale foarte placute, suave si evoluate, de o eleganta aparte, amintesc de florile uscate, fructe confiate, vanilie si polen. Gustul este caracterizat de senzatii dulci de vanilie, frisca si stafide. Un vin cu o structura impresionanta, rotund, gliceric si final intens, lejer condimentat. Un mic sfat: pentru a-si etala aromele la adevarate valoare, are nevoie de aerisire/decantare la rece. Vinul poate fi achizitionat din magazine specializate si de la producator la aprox. 70 de lei

recomandat de Valentin Ceafalau, Vinul.Ro

Tiramisu Pancakes

IMG_3006


Am vazut cu ceva vreme in urma, undeva pe internet, aceasta idee de mic-dejun elegant si mi-a ramas in minte. In cele din urma m-am pus pe treaba si am vrut si eu sa incerc cum ar fi sa combin traditionalele pancakes americane cu caracteristicile vestitului desert italian.
Rezultatul? Neasteptat de fin si de gustos.


IMG_2998

Ingrediente

400 gr faina
4 linguri zahar
2 linguri cacao
1 pliculet praf de copt
putin bicarbonat
un praf de sare
400 gr lapte
2 oua
(optional 1 lingura ness dizolvata in lapte)


IMG_2989

aproximativ 250 gr de mascarpone de la Lactitalia
2-3 linguri de zahar pudra

optional sirop de agave

cacao pudra sau ciocolata rasa fin

Mai intai pregatiti aluatul pentru pancakes. Amestecati ingredientele uscate si incorporati incet ouale batute si laptele. Daca dupa cantitatea data de lapte aveti inca un aluat prea gros, mai puteti adauga cate putin lapte.

Intr-o tigaie puneti cate o lingura de aluat si o lasati sa se intinda in forma rotunda. O lasati pe foc pana cand pe partea superioara incep sa apara bule de aer. O intoarceti si o mai lasati putin si pe cealalta parte inainte de a le scoate din tigaie.

IMG_2987

Cand asamblati micul dejun puteti folosi putin sirop de agave pe partea superioara a fiecarei clatite, dar acest aspect este optional. Eu personal nu am folosit.

Intre timp frecati bine mascarpone cu zaharul pudra si intindeti cate putin deasupra fiecarei clatite. La final presarati cu pudra de cacao sau ciocolata foarte fin rasa.



IMG_2996





Granola cu fructe

IMG_2974

Tot am mai facut eu granola, dar aceasta combinatie mi-a placut cel mai mult dintre toate si in plus fiecare lingura din acest amestec magic este incredibil de sanatoasa si iti aduce energie pentru intreaga zi.

Ingredientele variza foarte mult (ca si combinatie si cantitate) si puteti incropi o granola sanatoasa din resturi de seminte si fructe uscate ramase prin dulapul din bucatarie.

IMG_2969

Ingrediente

200 gr migdale
200 gr nuci
200 gr seminte de floarea soarelui
100 gr susan
100 gr cirese confiate
100 gr caise uscate
100 gr fructe goji
100 gr nuca de cocos
200 gr miere
100 gr ulei de masline


Migdalele si nucile le dati prin robot pentru a le marunti.

IMG_2953

Adaugati semintele de floarea soarelui, nuca de cocos si semintele de susan. Amestecati bine.

IMG_2954

Adaugati ciresele, caisele, fructele goji. Ciresele si caisele e preferabil sa le tocati putin.

IMG_2957

Adaugati uleiul si mierea si amestecati bine. Amestecul il puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt si il dati la cuptor la foc incet, amestecand din cand in cand sa se rumeneasca bine. Cand miroase placut a seminte rumenite, scoateti tava din cuptor - durea cam o ora si ceva, depinde de cantitati.

IMG_2959

Inlocuitorul ideal pentru cerealele din comert, granola este un mic-dejun extrem de gustos si sanatos!


IMG_2968



Salata de varza rosie si alba cu sunca

IMG_2941

Aceasta reteta am citit-o intr-o carte veche de bucate a Marthei Stewart si mi-a ramas in memorie combinatia de ingrediente.


IMG_2944

Ingrediente

1/2 varza alba
1/2 varza rosie
100 -150 gr sunca de porc
1/2 lingurita seminte chimen
ulei
2 catei de usturoi
otet
2 lingurite de zahar
sare, piper

Dati pe razatoare varza sau o puteti taia fideluta.

IMG_2932

Intr-o tigaie caliti sunca de porc, impreuna cu usturoiul tocat si semintele de chimen. Tineti pe foc pana se rumeneste sunca si usturoiul si semintele de chimen incep sa pocneasca. Va sfatuiesc sa luati tigaia de pe foc inainte sa va sara toate semintele de chimen din tigaie! :)

IMG_2935

Luati de pe foc, stingeti cu putin otet de vin si adaugati sarea si zaharul, amestecand pana se dizolva. Adaugati acest amestec peste salata si amestecati bine cu varza.

Tineti salata macar o ora inainte de servire sau chiar peste noapte. Optional, la servire puteti adauga si cateva feliute de mere.

IMG_2938




Tocanita de pipote

IMG_2928

Ingrediente

1 caserola de pipote
1 ceapa
1 morcov mare
1/2 ardei gras si rosu
1/4 praz
1 ou
3 lg smantana
patrunjel verde
sare, piper

IMG_2912

Caliti ceapa tocata intr-o tigaie, adaugati morcovul dat pe razatoare si caliti pana mai lasa din culoare.

IMG_2915

Adaugati apoi prazul si ardeiul si mai caliti putin inainte sa adaugati pipotele bine spalatae si curate de eventualele coji. Potriviti la gust cu sare si piper.

IMG_2918

Adaugati apa cat sa acopere pipotele si lasati la foc mic sa fiarba.
Dupa ce s-au fiert pipotele, pregatiti intr-un bol un amestec din oul batut cu smantana si adaugati incet la sos pentru a-l ingrosa.
La final adaugati si patrunjelul si serviti cu mamaliguta fierbinte.


IMG_2919



Vinul saptamanii: Davino Rezerva alb 2009


recomandat de Valentin Ceafalau, Vinul.Ro

Davino Rezerva alb 2009 (Prod. Davino, alb, sec) este primul vin alb baricat de la aceasta crama. Cupajul complex de Riesling si Sauvignon Blanc a fost slefuit timp de 6 luni la baric, lucru ce a imblanzit aciditatea si notele minerale, imbogatindu-i paleta aromatica cu tonuri de vanilie, caramel, piersici coapte si flori de magnolie. Are structura si extract de vin rosu, fiind foarte bine sustinut de aciditate. Alcoolul este foarte bine integrat, lucru ce ii confera rotunjime si textura catifelata. Daca atacul poarta in el senzatii dulci de ananas, banane si vanilie, in postgustul lung si intens vinul elibereaza un complex de arome ce amintesc de migdale, citrice, ierburi aromate si condimente.
Noutatea Davino va fi lansata intr-un lot de numai 3.000 de sticle, ele fiind comercializate doar in magazinul Comtesse du Barry, la un pret aproximativ de 130 de lei.

Salata de broccoli, fasole si Pecorino

IMG_2873



O salata rapida, satioasa si sanatoasa care poate fi servita ca atare sau ca garnitura la un pipet de pui la gratar. Combinatia este deosebita! :)


Ingrediente

o punga de broccoli
1 conserva fasole boabe
1 ceapa rosie
fulgi de ardei
ulei de masline
sare, piper
branza maturata de oaie de la Lactitalia

IMG_2865


Am fiert broccoli pe aburi - pentru a-si pastra mai bine aroma - si am desfacut cu mana buchetelele in bucati mai mici care sa poate sa se amestece mai usor cu restul de ingrediente.

Am adaugat restul de ingrediente, am amestecat si am potrivit la gust cu sare si piper.

La final am adaugat piesa de rezistenta si anume Pecorino de la Lactitalia, o branza foarte aromata, o adevarata delicatesa din lapte de oaie.

IMG_2870