Tapau - placinta cu branza

IMG_9276

M-a prins de la o vreme febra gatitului din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman.

Poate este legat de faptul ca sunt in cautare de retete cat mai simple, din ingrediente traditionale, care amintesc de satul romanesc. Fara indoiala, sunt o gramada de retete simple si rapide pe site-urile straine, dar parca nimic nu se compara cu o placinta traditionala romaneasca.

Aceasta placinta este traditionala zonei Transilvaniei, iar Radu Anton Roman spune ca azi Țâpău se mai face doar in catunul Ivaneasa, de langa Ilva Mare.

Ce sa zic?! Mare pacat. De ce sa dispara o asemenea bunatate?
Asa ca am framantat-o si am pozat-o cum sta ea mandra in bucataria mea dintr-un catun din Banat. Nu-i asa ca-i sade bine? :)

Dar daca ar fi ajuns pe masa la un ospat satesc sigur ma faceam de ras.
Nu e treaba usoara sa lucrezi cu un aluat vartos, care creste curajos si aprig in timp ce ai grija si de un bebelus care descopera miracolul mersului pe picioarele sale. Si asa, cu un prunc agatat vesnic de pantalonii mei (ah, ce bine ar fi sunat textul daca purtam si eu fusta :)), am lasat un pic cam mult aluatul la crescut si drojdia a infoiat atat de tare aluatul incat impletitura a fost imposibil de facut fara sa se rupa nervoasa.


Asadar, sa-mi iertati aluatul prea crescut si sa va serviti oricum cu o felie aromata.


IMG_9274


Ingrediente - asa cum sunt date ele de autor

2 blide de faina
un pic de " țaic" (drojdie)
branza un pic sarata - telemea sau burduf
apa
3-4 cepe (verzi)
- eu am adaugat si marar -
optional smantana, untura
apa cat cere aluatul

Se framanta aluatul si se lasa sa dospeasca 45 minute-1 ora

IMG_9237

Se taie cam jumatate din aluat si se intinde o foaie rotunda de 1-2 degete peste care se pune branza amestecata cu ceapa (usor calita) si mararul.
Eu pe foaia din mijloc am pus branza facuta de mine si sarata ulterior.

IMG_9240

Din cealalta parte a aluatului taiati o bucatica pentru impletitura si restul intindeti din nou in forma rotunda. Puneti peste prima parte si strangeti cu degetele din loc in loc.

Puneti impletitura peste si mai adaugati un rand de branza.

IMG_9242

Puteti unge si cu un ou deasupra.

Lasati la cuptor pana se rumeneste.


IMG_9276

Un comentariu:

Elena Toma spunea...

Ama tare buna ideea de a scoate la lumina mancaruri traditionale romanesti de oriunde ar fi ele. Buna placinta asta trebuie sa mai fie si o voi incerca si eu in una din zile. O duminica placuta!