Spanac gratinat

Saptamana trecuta, pe grupul meu de pe Facebook , am votat sa gatim ceva bun cu spanac. Cum am "sursa" mea de spanac proaspat si iarna, abia am asteptat sa gatesc ceva gustos.


IMG_7997






Ingrediente
400 gr ciuperci
300 gr spanac
2 catei usturoi
putin praz
putina feta
2-3 oua
sare, piper
cascaval


Am inceput prin a cali usturoiul, peste care am adaugat ciupercile si le-am lasat la foc mic pana au lasat apa. Am adaugat spanacul si prazul si le-am mai lasat putin pe foc sa amestece aromele.

IMG_7947

Am pus spanacul in tavi de ceramica si am presarat peste putina branza feta.


IMG_7955

Am batut bine ouale, le-am sarat si le-am pus piper si am turnat peste spanac. Peste toate astea am pus putin cascaval.

Am dat la cuptor cam 30 de minute.


*se poate face si fara branza

Biscuiti pentru bebe - biscuiti de dentitie

IMG_7930


Natalia trece de cateva zile printr-o perioada mai dificila - se pare ca ies dintisorii nr. 5 si 6 si o agita tare. Musca nervoasa in orice, dar pare ca nimic nu ii "scarpina"gingiile. Asa ca am decis sa ii pregatesc niste biscuiti cu ingrediente naturale sa poata sa roada in voie.

Nu mi-au placut biscuitii din comert si pentru ca mi s-au parut prea moi. Natalia ii rupea deja din mana, nici nu mai ajungeau intregi la gurita.

Asa ca m-am aprovizionat cu bunatati de pe vegis.ro si m-am apucat de treaba.


IMG_7922

Ingrediente
2 banane
10 linguri faina de mei
10 linguri faina de ovaz
1/2 lingurita scortisoara
2 lingurita pudra de roscove/carob
1/2 pliculet praf de copt
2 linguri ulei de masline

Bananele le-am pasat si le-am amestecat cu uleiul, scortisoara si roscovele.

Am adaugat treptat faina pana am ajuns la consistenta dorita - un aluat care se poate intinde.

IMG_7927

Am decupat biscuiteii in forme care mi s-au parut mie mai usor de tinut in manuta.

Le-am pus pe o tava tapetata cu hartie de copt si le-am copt cam 20-30 de minute.

IMG_7929

Mie mi s-au ars putin, dar au fost foarte apreciati chia si asa :))

Natalia s-a bucurat tare de ele - mi-au iesit foarte dulci de la banane si crocanti. I-a dat de lucru si a ajutat-o si la calmat gingia. Chiar si noi, cei mari, am rontait cativa!

IMG_7949








Provocarea secreta - gala retetelor - ianuarie 2012










http://emilyscupcakes.blogspot.com/2012/01/provocare-secreta-praz-cu-masline.html

http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/2012/01/biscuiti-de-dovleac-galletas-de.html

http://strumfa-bucatareste.blogspot.com/2012/01/japoneza-cu-nuca.html

http://www.bucatarulamator.ro/2012/01/19/cartofi-umpluti/

http://www.bucatarulamator.ro/2012/01/18/chiftele-de-cartofi-si-branza/

http://www.bucatarulamator.ro/2012/01/17/

http://bucatariacorinei.blogspot.com/2012/01/branza-marinata.html

http://bucatariaelenei.blogspot.com/2012/01/budinca-de-orez-cupcakes-si-provocarea.html

http://dulcesausarat.blogspot.com/2012/01/buzunarele-cu-spanac-delicios.html

http://emablog-ema.blogspot.com/2012/01/provocarea-culinara-2-casuta-din-padure.html

http://pasiunilealinei.blogspot.com/2012/01/snitele-si-provocari.html

http://brindusascheaua.blogspot.com/2012/01/provocarea-secreta-supa-crema-de.html

http://www.alldaycooking.com/2012/01/provocarea-secreta-cartofi-copti-cu-unt.html

http://kadiasfood.wordpress.com/2012/01/21/bucatareala-in-secret-ii/

http://bucatepealese.blogspot.com/2012/01/shaorma-homemade-provocarea-secreta-2.html

http://handmadebycarmentobias.blogspot.com/2012/01/cartofi-copti-cu-mustar.html

http://www.dottie.ro/briose-cu-migdale/

http://gatestecuherminesialex.blogspot.com/2012/01/provocarea-secreta-costite-dulci.html

http://cozinhaderamona.blogspot.com/2012/01/painici-pufoase-pentru-kebab-si.html

http://codrudepaine.ro/2012/01/no-knead-bread-si-cateva-confesiuni/

http://doisiunsfertlamasa.blogspot.com/2012/01/muffins-cu-lamaie.html

http://catkitchen.wordpress.com/2012/01/21/provocarea-secreta-friptura-italiana-de-iepure/

http://www.justlovecookin.com/2012/01/low-fat-carrot-muffins.html

http://mitinitta.blogspot.com/2012/01/clatite-banatene.html


http://www.lamamaacasa.com/2012/01/grisine-cu-dovleac.html

http://www.myfancycake.com/2012/01/pizza-waffle.html

Diversificare - Meniu 9 luni (1)

Pentru noi ultima perioada a insemnat o schimbare totala a modului de servire a mancarii. Am adoptat in proportie de 98% autodiversificarea (BLW), adica ii servesc Nataliei mancarea bucatele si ea le mananca singurica. De aceea a fost mai putina mancare gatita :)




Luni

Mar + banana + mandarina
Mancare de mei si morcovi (meiul fiert, morcovii pasati , presarat totul cu patrunjel)
Iaurt

IMG_7364



Marti

Mar + Mango
Legume diverse fierte si servite bucati (cartof, broccoli, conopida, mocov, pastarnac)
Iaurt

Miercuri

Banana + Mango
Ficat de bibilica cu legume diverse fierte
Branza Fagaras

Joi

Mar + Avocado + Mandarina
Legume fierte cu chiftelute de carne de curcan (carnea pasata o amestec cu putin cartof si faina de ovaz si apoi le pun la fiert in apa fierbinte)
Iaurt


Vineri

Mar + Banana + Avocado
Supa de mazare cu ceapa, pastarnac si carne de pui. Dupa pasare presa deasupra vegeta de casa - legume uscate si pisate (fara sare!)
Iaurt

IMG_7205


Sambata

Mar + Banana + Mandarina
Pulpa de bibilica cu morcovi, pastarnac si fasole verde
Iaurt

Duminica

Avocado + Mar
Carne de pui cu broccoli si conopida
Branza Fagaras

Oua coapte in tava de briose

IMG_7301

Astazi nu va prezint o reteta, ci mai mult o idee pentru a rezolva cu minim de efort un mic-dejun.

Ouale ochiuri nu le mai pregatiti in tigaie, ci in forme de briose :)

IMG_7295

Ungeti cu putin ulei tava si spargeti cate un ou in fiecare compartiment.
Dati la cuptor la foc mare pana se coc.

Merg grozav pentru a face sandwichuri :) Eu le-am combinat cu paine prajita frecata cu usturoi si cascaval.

IMG_7309

Pofta buna!




Chiftelute de cartofi la gratar

Si sa continuam aventura cu gratarul primit de la cei de la Grill Society.

IMG_6859

In primul rand tebuie sa va spun ca acest gratar imi spulbera prejudecata dupa prejudecata. Dupa ce in postul trecut v-am povestit despre cum gratarul nu mai ramane indelitnicirea barbatului si este foarte usor facut si de o femeie, dupa ce am facut gratare in miez de iarna cat nu am facut toata vara trecuta, am decis sa mai atac un mit: gratarul e doar pentru carnivori! :)

Ei bine nu! :)

Eu am gatit doar garnitura, dar daca aveti rabdare cu mine, am sa va arat cum se pot face mult mai multe bunatati pe un gratar - nu doar fripturi! (desi eu raman fanul lor :))

IMG_6861


Chiftelute de cartofi

400 gr de pireu de cartofi
2 cepe verzi
3 catei de usturoi
sare
piper
putina faina daca e nevoie sa se mai lege compozitia

IMG_6863

Mai intai fierbeti cartofii si ii zdrobiti ca pentru pireu. Tocati ceapa si dati usturoiul pe razatoarea fina (sau zdrobiti ca pentru mujdei).

Am amestecat ingredientele in pireu, le-am condimentat dupa gust si le-am pus pe plita de fonta - in cazul meu alaturi de niste pulpe de pui si ardei.

Aceste chiftelute trebuie intoarse, mai ales pentru a se paji pe ambele fete.

Eu le-am servit pe post de garnitura si am adaugat in farfurie si o salata acoperita cu un sos delicios facut de mine din smantana, marar si ...iar usturoi ;)


IMG_6875





Tocanita paprika de pui

013Link

In micul si foarte dragul meu grup de pe Facebook, provocarea acestei saptamani este sa gatim o tocanita. Pare atat de simplu, mai ales ca eu gatesc adeseori mancaruri in sos, dar e dificil de ales o tocanita care sa aiba atat de multe de spus ca aceasta. Ingrediente putine, arome puternice!
Am ales sa fac o tocanita cu multa boia, ungureasca, pentru ca aceasta este culoarea unei tocanite gustoase!

Cum fac de fiecare data, va recomand si de aceasta data, ca pentru retetele unde boiaua trebuie sa lase culoare sa folositi boiaua ungureasca. La aceasta tocanita eu am folosit una ungureasca homemade si nu se compara cu nuanta lasata de boiaua fabricata in Romania.



Ingrediente

6-8 pulpe de pui
sare
putin ulei
o ceapa
2-3 catei de usturoi
1 lingura de boia dulce
1 lingura de boia iute
1 lingura de faina
aprox 300 ml supa de pui
o legatura patrunjel proaspat
2 ardei rosii tocati
4 rosii mari (sau 200 gr pasta tomate)

Intr-o tigaie caliti usor ceapa si usturoiul, iar cand devin putin sticloase presarati cu boiaua si faina si amestecati. Aveti mare grija sa nu se arda, pentru ca boiaua devine amara!

Stingeti cu supa de pui, adaugati si pulpele si aduceti la fierbere.
Atunci adaugati rosiile tocate (sau pasta de tomate), ardeii si verdeata.

Lasati sa mai fiarba pentru aproximativ o ora.

Puteti servi cu smantana pentru a face sosul mai cremos.

Tocanita o puteti servi fie cu paine proaspata, fie cu taitei lati.

sursa

Batoane de granola cu ciocolata si unt de arahide

037


Aveam obiceiul ca pentru gustari sanatoase si satioase sa cumpar batoane cu cereale. Dar cand am avut ideea sa adun sa vad cati bani dau efectiv pe ele, mi-am dat seama ca sunt o cheltuiala nejustificata din doua motive.
Indiferent de firma si de promisiunile de pe ambalaj, tot nu avem de unde stii sigur ce contin.
Sa le faci acasa e foarte simplu si te poti juca cu ingredientele dupa voia inimii.

Asa ca am facut o proba si ca sa le fac si mai apetisante - nu ca nu ar fi fost oricum - le-am adaugat deasupra si un strat aromat de unt de arahide si putina ciocolata.

Dar hai sa nu ne grabim si sa luam reteta pas cu pas.

Ingrediente

o jumatate de pachet de unt (aprox 125 gr)
aprox 100 gr zahar brun
50 gr miere
400 gr granola
50 gr bucatele de ciocolata
50 gr unt de arahide

Amestecati intr-un vas mierea si untul si puneti-l la foc mic. Cand untul incepe sa se topeasca, adaugati si zaharul si lasati sa dea in colocot pana cand se dizolva zaharul.

Turnati acest amestec peste granola si amestecati bine sa se lege. Apoi intindeti intr-o tava tapetata cu hartie de cop si intindeti si apasati bine cu o spatula.
La final presarati peste bucatelele de ciocolata si ungeti cu untul de arahide. Acestea se vor topi usor si se vor integra in granola.

005

Lasati sa se raceasca si apoi taiati in felii.

Le puteti inveli in hartie de copt si sa le luati la drum :)

046



servet oferit de pernegradina.ro

Paine cu usturoi


IMG_7194


Am zis ca in weekend coacem paine, dar saptamana asta nu am apucat sa si postez in weekend.



De la inceputul anului am inceput sa coc painea mai ales in casa (una dintre rezolutiile mele), iar aceasta paine mi s-a parut absolut minunata. Recunosc ca sunt un fan al usturoiului, dar cred ca painea asta poate cuceri pe oricine. Merge grozav cu ciorbe, in sandwich si sa nu va spun ce aroma a avut prajita langa niste oua ochiuri.


Ingrediente


1 capatana de usturoi
350 ml lapte
450 g faina
1 lingurita sare
1 pachet de drojdie
1 ou bătut
1 lingurita miere
2 linguri de ulei
sare grunjoasă

IMG_7195

Intr-un vas incalziti laptele pana da in clocot si adaugati usturoiul dat pe razatoarea fina (ca pentru mujdei). Lasati laptele sa se raceasca pana ramane doar caldut (adaugat fierbinte va omori drojdia).
Atunci adaugati in lapte oul batut, mierea si uleiul.

Intr-un bol amestecati ingredientele uscate, faceti o gaura in mijloc si adaugati drojdia. Turnati peste ele cate putin lapte si framantati aluatul.

Lasati aluatul la crescut in loc caldut, ferit de curenti timp de o ora.

Apoi mai framantati putin si dati forma dorita. Puteti sa faceti chifle (la mine asta era planul initial) sau sa faceti o paine normala.
In ambele cazuri, dupa ce ati dat forma, mai lasati la crescut 20-30 de minute si apoi dati la cuptor pana se coace - timpul depinde de forma painii. Cel mai bine este sa va orientati daca, batute pe fund, suna a gol.



Aripioare marocane

6660447037_aa2855f334_o

Uneori imi place (si chiar prinde bine!) sa gatesc putin din cultura culinara a altor popoare. Te face sa te simti bine pentru ca inveti ceva nou (de obicei o noua abordare, o noua modalitate de a jongla cu gusturi si condimente diferite), dar si simti ca - macar pentru o seara - calatoresti undeva departe!

Intr-o seara am pregatit o cina cu specific marocan - aripioare scaldate intr-un sos lipicios, cu cous-cous cu legume si bobite acrisoare de rodie.

Ingrediente

o caserola de aripioare de pui
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita piper
1 lingurita pudra de usturoi
sare

pentru sos
sucul de la o portocala
2-3 linguri de melasa
2-3 linguri de zahar
pireu de la 1/2 mango
putin unt


6660466759_dcb8be3b07_o


Aripioarele le condimentati cu scortisoara, piper, pudra de usturoi si sare, le stropiti putin cu ulei si le dati la cuptor pana se rumenesc.

Cat timp aripioarele sunt in cuptor preparati sosul intr-un vas pana cand se ingroasa suficient sa imbrace lingura - e nevoie de putin timp sa se lege componentele.
Cand sunt gata aripioarele, aruncati-le fierbinti in sosul pregatit si lasati sa se raceasca usor inainte de a le servi.


* Cous-cous-ul preparati-l conform indicatiilor de pe ambalaj. Eu am adaugat la el putin praz, ardei rosu, zucchini, frunze de spanac si ciuperci.

La final am presarat peste cateva bobite de rodie, un detaliu foarte revigorant in dulceata aripioarelor :)


6660442707_3a57e22dc0_o




Pulpe la gratar in marinata de sos tomat

IMG_6802

Cel mai adesea gratarul este apanajul exclusiv al barbatilor. Cel putin pe la noi, daca facem gratar inseamna ca barbatul e bucatarul ;)

Cand am primit de la Grill Society acest grill European Outdoor Grill imi faceam griji ca va trebui sa depind de sot sa apuc sa prajesc si eu o bucata de carne. Ca doar eu asa stiam - iti ia o gramada sa faci jarul, sa pregatesti gratarul, sa faci vant la jar, apoi stai si bibilesti carnea, o tot intorci, mai picuri pe ea bere sau apa sa nu ia foc cu totul si pe deasupra nu mereu si reusesti si ai si cateva bucatele carbonizate de fleica in farfurie.

Si eu, cu copil mic in grija, cum as avea timp de toate astea?!

Adevarul e ca acum fac gratar si singura acasa cu copilul. Este atat de simplu si absolut de necrezut cum gratarul asta isi face aproape singur treaba. Bine, cred si eu la cat de impunator arata! :)

IMG_6793
Eu am avut vreme sa mai si savurez o cana de cafea intr-o dupa-amiaza insorita de inceput de an.


Pentru inceput am ales ceva simplu si am decis sa il incerc cu cateva pulpe dezosate si marinate in sos, cu cateva legume si nelipsitii mici - ceruti cu insistenta de sot ("cum adica sa facem gratar fara mici?").

IMG_6796

Focul se face foarte usor si gratarul are un compartiment special care se ridica si permite alimentarea foarte usoara cu carbune - deci nu e nevoie sa dati jos gratarul fierbinte si sa faceti diverse manevre in caz ca nu va ajung carbunii.

IMG_6756

Carnea am pregatit-o astfel

IMG_6803

Pulpele dezosate de pui le-am tinut in marinata la rece cateva ore.

Marinata continea:

200 gr sos tomat
50 gr vin alb
cateva linguri sos de soia
1-2 lingurita zahar
sare, piper

In general nu as pregati o asemenea marinata pentru gratar pentru ca doar s-ar arde si ar ascunde orice aroma.

Dar gratarul acesta functioneaza ca un cuptor.

IMG_6797

Jarul nu se afla direct sub carne, deci nu exista riscul ca flacara sa arda carnea. Intre carne si foc exista o tava inclinata care protejeaza carnea dar si colecteaza grasimea care se scurge intr-un recipient din mijloc. In acest recipient se poate adauga apa sau vin, care sa fiarba si sa fragezeasca suplimentar carnea.

Dupa ce se incinge gratarul si se pune carnea, se inchide capacul - dotat cu un termometru sa stiti cat de incinsa e situatia :) - si este chiar recomandat sa nu prea mai deschideti capacul.

IMG_6789
Puteti sa controlati temperatura din interior si prin doua guri de aerisire - una sub si una deasupra.

Carnea gatita astfel - cu vinul sfaraind pe jar, cu carnea protejata de ardere si intr-un mediu umed si parfumat - friptura iese incredibil de frageda.

De mici nici nu mai vorbesc :)))


IMG_6801

Diversificare - Meniu 8 luni (2)

IMG_6738

Luni - racita; nas infundat - exclusiv alaptata; pana seara dispar majoritatea semnelor de raceala


Marti
1 mar si 1 banana
supa de oase (curcan) cu legume (morcov, ceapa, patrunjel, pastarnac, patrunjel verde)
iaurt

Miercuri
1 mar, 1/2 avocado, sucul de la 2 clementine
mamaliga cu sos de ficatel de pasare, conopida, ceapa si patrunjel
iaurt

Joi
1 mar, 1/2 avocado, 1 banana
carne de curcan, mazare, morcov, marar verde
iaurt


Vineri
1 mar, 1/2 mango
broccoli, morcov, ceapa verde, pastarnac
iaurt


Sambata
1 mar, 1 banana, sucul de la o portocala, pudra de catina
carne de pui, patrunjel, morcov, sfecla rosie, crutoane de mamaliga
(mamaliga fierbinte o intind pe o farfurie si dupa ce se raceste o tai cubulete)
iaurt

IMG_6740

Duminica
1 mar, 1 mango
carne de pui, morcov, cartof, spanac
iaurt

Sunca de rata

091



A pornit totul ca un experiment - oare chiar nu imi pot face mezeluri acasa, dar in lipsa unei afumatori?
Apoi am primit rata si am decis sa "sacrific" pieptul pe altarul unei noi aventuri culinare.

Nu am regretat.
Reteta pentru sunca de rata cere ceva timp (3-4 zile in sare, 7 zile la uscat), dar timpul efectiv de preparare este extrem de scurt si costurile sunt atat de reduse (fata de sunca din magazin - injectata pe deasupra si umflata), incat nu ai nici un motiv sa nu transformi acest procedeu intr-o practica curenta in casa.


Ingrediente

1 piept de rata
300 gr sare grunjoasa
300 gr zahar
3-4 catei de usturoi
o lingura cu varf de rozmarin proaspat, tocat
condiment - eu am ales 5 spices (explic in text)

009

Amestecati ingredientele si bagati pieptul de rata in ele.

La condimente aveti mana libera - le puteti combina dupa gust. Eu am ales mixul de 5 spices, dar noua nu ne-a placut aroma.

Este indicat sa puneti pieptul de rata in sare intr-un vas de plastic acoperit pentru a preveni oxidarea.
Lasati vasul la rece 3-4 zile, sa aiba timp sarea sa traga afara apa din el.

Eu una am ramas surprinsa cata apa a scos sarea din rata. Daca initial cantitatea mi s-a parut prea mare, dupa 3 zile apa baltea in sare si rata este aproape complet uscata si deshidratata.

013

Dupa 3 zile scoateti rata de la frigider si clatiti-o de amestecul de condimente cu un jet de apa rece. Apoi stergeti-o de apa cu un prosop de bucatarie, astfel incat sa ramana complet zvantata.


019Aliniere în centru


Rulati apoi pieptul si legati-l intr-o bucata de panza (eu am folosit tifon in mai multe straturi) - oricum e important ca materialul sa lase sa respire carnea!
Legati bine ruloul de carne cu o bucatica de sfoara si legati-l de un raft din frigider, astfel incat sa atarne.
Mare atentie! E important ca pieptul de rata sa respire, asadar nu ingramaditi acel raft din frigider!

In timp de iarna il puteti lasa si afara, doar sa nu ajunga pradatorii la ea :)

Dupa 7 zile sunca de rata este gata. Taiati feliute subtiri si fiti cuceriti de gust! :)


099