Burgeri picanti de pui la gratar

IMG_0139


Iarna asta pare fara sfarsit.
Ieri devenisem optimista - gramezile uriase de zapada din curte au scazut considerabil, ba se si vedea pamantul pe alocuri. Era o zi insorita si calda si a fost suficient sa ma faca sa planuiesc primul gratar de cand a inceput iarna asta cu zapezi mari.
Doar ca dimineata am fost descurajata de un nou - si absolut neasteptat - strat de zapada!

Totusi, desi ceva mai rece afara, m-am tinut de plan si am iesit in curte sa fac focul in gratarul celor de la Grill Society.

Pentru azi am decis sa fac niste mini-burgeri picanti, cu carne de pui.

Ingrediente pentru chiftelute

o caserola de carne de pui
4 linguri de chilli (aici puneti cat credeti voi ca puteti suporta!)
5 catei de usturoi tocati foarte marunt
1 ceapa mica
putin din partea verde de la un praz (cat sa dea culoare)
sare
piper

Se amesteca bine ingredientele si se prajesc pe plita de fonta.

kkk

Am servit chiftelutele cu chifle proaspat scoase de la cuptor si le-am "stins" iuteala cu un dressing din iaurt gras de casa amestecat cu cativa castraveti, o ceapa rosie si marar.

Un pranz excelent in orice zi insorita! Fie ea de vara sau de iarna incapatanata :)

mmmm

Provocarea secreta - februarie 2012

Tare mult mi-a placut sa fac lista pentru aceasta editie a Provocarii Secrete. Dupa cum veti vedea putin mai jos e plina de bunatati luna februarie :)

Pentru ca multi participanti doresc sa participe la fiecare editie si pentru a-i scapa de mailul lunar de inscriere, vreau sa alcatuiesc o lista cu participantii permanenti. Daca doriti sa va inscrieti pe aceasta lista - deci sa va angajati sa participati lunar la provocare - va rog sa imi trimiteti un mail cu textul "ïnscriere pe lista permanenta"

Va astept cu drag sa va inscrieti si pentru luna martie! :)



http://emablog-ema.blogspot.com/2012/02/provocarea-secreta-3-supa-de-rosii.html
http://www.delicatesa.ro/retete/deserturi/prajitura-greta-garbo-2273
http://www.delicatesa.ro/retete/deserturi/tort-egiptean-2284
http://www.lamamaacasa.com/2012/02/creme-brulee-am-urmat-o-noua-provocare.html



http://bucatariaelenei.blogspot.com/2012/02/dovlecei-gratinati-si-provocarea.html
http://mihaelapd.blogspot.com/2012/02/pui-la-cuptor-pentru-provocarea-secreta.html
http://www.justlovecookin.com/2012/02/briose-integrale-cu-stafide-si.html
http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/2012/02/rulouri-cu-migdale-cinnamons-rolls-con.html






http://doisiunsfertlamasa.blogspot.com/2012/02/prajitura-cu-muuulta-ciocolata.html
http://ciocolata-si-piper.blogspot.com/2012/02/provocarea-secreta-muffins.html
http://cercelusidinpovesti.blogspot.com/2012/02/briose-mediteraneene.html
http://www.delicatesa.ro/retete/deserturi/clatite-americane-cu-dulceata-de-capsuni-2288









http://cevabun-cevadulce.blogspot.com/2012/02/rulouri-de-pui-cu-sos-de-mustar-si.html
http://bucatariacorinei.blogspot.com/2012/02/cartofi-usturoiati-la-cuptor.html
http://kadiasfood.wordpress.com/2012/02/12/bucatareala-in-secret-iii/
http://irinaririna.blogspot.com/2012/02/pizza-cu-aluat-din-bere.html





http://www.myfancycake.com/2012/02/hummus-lipie-marocana.html
http://caietcuretete.blogspot.com/2012/02/jeleu-de-cafea.html
http://sim0na-world.blogspot.com/2012/02/chifle-de-casa-by-kadia.html

http://cozinhaderamona.blogspot.com/2012/02/pateu-vegetal-mexican-pate-de-soja.html







http://www.dottie.ro/briose-cu-visine/
http://panseluta-violet.blogspot.com/2012/02/paine-rapida.html
http://mentasirozmarin.blogspot.com/2012/02/tagliatelle-cu-ton-ceapa-si-smantana.html
http://apronon.wordpress.com/2012/02/20/provocarea-culinara-a-lunii-februarie/

Tapau - placinta cu branza

IMG_9276

M-a prins de la o vreme febra gatitului din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman.

Poate este legat de faptul ca sunt in cautare de retete cat mai simple, din ingrediente traditionale, care amintesc de satul romanesc. Fara indoiala, sunt o gramada de retete simple si rapide pe site-urile straine, dar parca nimic nu se compara cu o placinta traditionala romaneasca.

Aceasta placinta este traditionala zonei Transilvaniei, iar Radu Anton Roman spune ca azi Țâpău se mai face doar in catunul Ivaneasa, de langa Ilva Mare.

Ce sa zic?! Mare pacat. De ce sa dispara o asemenea bunatate?
Asa ca am framantat-o si am pozat-o cum sta ea mandra in bucataria mea dintr-un catun din Banat. Nu-i asa ca-i sade bine? :)

Dar daca ar fi ajuns pe masa la un ospat satesc sigur ma faceam de ras.
Nu e treaba usoara sa lucrezi cu un aluat vartos, care creste curajos si aprig in timp ce ai grija si de un bebelus care descopera miracolul mersului pe picioarele sale. Si asa, cu un prunc agatat vesnic de pantalonii mei (ah, ce bine ar fi sunat textul daca purtam si eu fusta :)), am lasat un pic cam mult aluatul la crescut si drojdia a infoiat atat de tare aluatul incat impletitura a fost imposibil de facut fara sa se rupa nervoasa.


Asadar, sa-mi iertati aluatul prea crescut si sa va serviti oricum cu o felie aromata.


IMG_9274


Ingrediente - asa cum sunt date ele de autor

2 blide de faina
un pic de " țaic" (drojdie)
branza un pic sarata - telemea sau burduf
apa
3-4 cepe (verzi)
- eu am adaugat si marar -
optional smantana, untura
apa cat cere aluatul

Se framanta aluatul si se lasa sa dospeasca 45 minute-1 ora

IMG_9237

Se taie cam jumatate din aluat si se intinde o foaie rotunda de 1-2 degete peste care se pune branza amestecata cu ceapa (usor calita) si mararul.
Eu pe foaia din mijloc am pus branza facuta de mine si sarata ulterior.

IMG_9240

Din cealalta parte a aluatului taiati o bucatica pentru impletitura si restul intindeti din nou in forma rotunda. Puneti peste prima parte si strangeti cu degetele din loc in loc.

Puneti impletitura peste si mai adaugati un rand de branza.

IMG_9242

Puteti unge si cu un ou deasupra.

Lasati la cuptor pana se rumeneste.


IMG_9276

Tocana frantuzeasca de legume

IMG_9213




Va marturisesc ca mie imi plac tocanitele de toate soiurile. Sunt un fan al sosurilor, imi place sa inmoi painea in zeama aromata si densa de carne, legume si condimente.
Si mai stiu ca sunt multi carcotasi care nu considera o tocanita mare lucru. Ba nici nu o considera demna de a incarca paginile unui blog. Eu nu sunt de acord!

O friptura cere maiestrie. Dar de ce respectam mai mult carnea marinata/condimentata decat carnea care isi atrage aroma din fierberea impreuna cu alte ingrediente atent alese?
O friptura este in fond doar o friptura. Totul depinde de carne.
Dar o tocanita este mult mai mult de atat si pacat de numele ei atat de banal si deconsiderat. O tocanita inseamna sa nimeresti atat de multe ingrediente, sa aproximezi corect timpii de fierbere al fiecarui ingredient si sa potrivesti perfect condimentele. Sa nu mai spun ca doua tocanite pot diferi fundamental daca schimbam doar un ingredient, doar un condiment.

Eh, ce ziceti? Mai ramane o tocanita un fapt banal?



IMG_9209

Ingrediente
400 gr ciuperci
200 gr pasta tomate (rosii proaspete daca faceti reteta vara)
2 morcovi
1 ceapa
1-2 cartofi
100 gr fasole verde
100 gr masline
3/4 lingurita cimbru
1/4 lingurite piper
2-3 bucati piept de pui
300 ml supa de pui
1/2 lingurita sare

Caliti usor ceapa si carnea de pui si stingeti cu supa.

Adaugati apoi restul ingredientelor (mai putin pasta de tomate) si lasati sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 1 ora. Inainte de final, adaugati pasta de tomate si mai lasati sa fiarba putin.

Serviti cu paste sau cu paine proaspata.

Iaurt de casa



Stiu ca sunt nenumarate postari despre cum sa faceti iaurt de casa si eu nu detin vreo reteta diferita, ci pur si simplu vrea sa scriu despre iaurtul de casa pentru a va aminti (si poate determina!) sa mai faceti din cand in cand o oala de iaurt bun si natural.


IMG_8344
Procedeul este extrem de simplu.

Eu iau lapte de vaca si il dau in clocot o singura data, desi mai nou, in lumina ultimelor lecturi inclin tot mai mult sa consum laptele crud. Deci, dupa cum spuneam, fie fierbeti laptele, fie doar il incalziti pana aproape de punctul de fierbere.

Apoi il lasati sa se raceasca pana cand e doar caldut - daca aveti termometru si vreti sa faceti iaurtul "ca la carte" asteptati sa ajunga la 43 grade.

Eu folosesc pentru iaurt un ulcior de lut pentru ca tine caldura mai bine. Ung vasul cu iaurt (la inceput luati un iaurt de la magazin, apoi folositi putin din iaurtul vostru) si pun laptele.

425122_10151240645930608_329505490607_22929076_1868844467_n

Pun o farfurioara pe post de capac si las ulciorul intr-o zona calda - iarna merge perfect undeva in apropierea caloriferului.


IMG_8341

Lasati peste noapte si dimineata aveti un iaurt delicios! :)

Meniu diversificare - 10 luni

Natalia mea creste. Va vine sa credeti ca a trecut deja de 10 luni? Mie nu!

IMG_7822Aliniere în centru

Toata ziua se plimba prin casa, merge pe piciorutele ei grasune si se tine (inca) cu manuta de pereti. A devenit extrem de articulata, "povesteste"toata ziua si purtam adevarate conversatii.
Dar ora mesei este cu siguranta una dintre atractiile zilei. Mai ales ca pentru mine sunt mereu noi provocari si zi de zi bucuria este tot mai mare sa o vad cum papa (tot mai des singura), cum invata sa mestece si cum descopera noi arome si se bucura de ele!

IMG_7825

Lumea ma intreaba ce mai papa Natalia.

Cu cat ne apropiem mai mult de 1 an am inceput sa ii dau tot mai des din ce mancam si noi.

DAR

sunt inca atenta la ingrediente si nu primeste deloc sare sau zahar!
In plus sunt mai atenta si la ce gatesc pentru noi si am ajuns sa descopar noi ingrediente cu care pot gati, ingrediente cu care nu am mai gatit pana acum sau le-am folosit extrem de rar. Deci toata lumea are de castigat :)

Cu ingredientele naturale ma aprovizionez de la vegis.ro

IMG_7847


Masa de dimineata a ramas exclusiv dedicata fructelor. Fiind iarna ne e putin mai greu - banane, mere, avocado, mango, citrice. Natalia iubeste cu patima portocalele. Uneori ii mai dau fructe uscate (rehidratate).

Seara primeste iaurt simplu sau cu biscuiti facuti de mine.

Iata insa cateva idei despre ce a mai mancat in ultima perioada.


Supa de morcovi, cu dovlecel, ceapa, marar si paste speciale pentru bebe fara ou & gluten.
Am fiert legumele si le-am pasat. Pastele le-am fiert separat si le-am amestecat la final. Puteti adauga si smantana.


IMG_9201



Amaranth cu pudra de roscove si prune. Am adaugat si feliute de mandarine sa-i fac pe plac Nataliei :)
Am fiert amaranthul pana s-a inmuiat si am amestecat la final pudra de roscove si prunele pasate. Pentru noi am adaugat si putina miere.



IMG_9160


Tagliatelle de casa (cu ou), branza Fagaras si marar

IMG_8796

Tagliatelle de casa (cu ou) si sos din carne de curcan pasata, bulion de casa, usturoi (fierte impreuna) si busuioc


IMG_8041



Chiftelute de carne, cu ceapa, patrunjel si legate cu faina de ovaz.
Am adaugat faina cat sa lege compozitia, le-am format si le-am pus in apa fierbinte, pe principiul perisoarelor.



IMG_7655

Muffins cu portocale si inima de nuca

IMG_8653

In aceste zile geroase de iarna e nevoie de cate un desert care sa incalzeasca sufletul. Si atunci cand un aluat simplu, aromat si delicat nu ajunge, va invit sa dati crema pe o umplutura ce aminteste timid de cozonacul de Craciun, o umplutura care sta pitita in inima unor muffinsi pufosi, gata sa surprinda si sa cucereasca.



IMG_8661

Ingrediente


250 gr nuca
2 linguri de zahar
1/2 lingurita scortisoara

350 gr faina
2 lingurite praf de copt
1/4 lingurita sare
80 gr unt
70 gr zahar
1 ou
100 gr suc de portocale
50 gr lapte

Macinati nuca si amestecati-o cu zahar si scortisoara. Eu am macinat nuca proaspat si era suficient de uleioasa sa se inchege singura. Daca insa nu vi se leaga umplutura, adaugati 1-2 linguri de suc de portocale.

Formati mici bilute pe care le asezati in formele de muffin.

Amestecati faina cu sarea si praful de copt.

In alt vas amestecati bine cu mixerul zaharul cu untul, adaugand apoi oul, sucul de portocale si laptele.
Treptat adaugati si faina pana se formeaza aluatul.

Turnati aluatul peste bilutele de nuca si dati la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

IMG_8634


IMG_8647


IMG_8656



*sursa


Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national

IMG_8887



Am raspuns cu bucurie la invitatia Electrolux de a gati o reteta traditionala din Bucovina.

De ceva vreme deja mi-am propus sa gatesc cat mai multe retete din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman si de indata am deschis la capitolul despre retete traditionale bucovinene. Si nu am ajuns departe pentru ca m-am oprit la prima reteta -

Malai copt sau dospit!

Pe cealalta pagina, intr-o poza alb negru care lasa loc imaginatiei sa adauge culorile, ma privea cu ochi mari o fatuca blonda in port popular. Si cumva, intre privirea ei si randurile calde care parca, de indata ce deschizi cartea, umplu incaperea si sufletul de arome de mancare traditionala, am inceput sa pregatesc o reteta atat de simpla, atat de elementara, incat nu poti sa nu te opresti si sa te intrebi daca aceasta lume a ajuns sa fie prea mult sclava unei tehnologii complicate care se reflecta si in mancarea complicata fara sens si parem sa uitam cu desavarsire ca putem manca bine si gustos doar cu cateva ingrediente de baza.

Si cu putin suflet! :)

IMG_8883

Ingrediente

250 gr malai
1/2 pahar de faina de grau
500 ml lapte
1/2 cub de drojdie
1 ou
1/2 lingura de zahar
1/2 ceasca de smantana
75 gr unt
sare dupa gust


Incingeti laptele si turnati-l peste malai. Lasati-l sa se umfle pana se raceste.

Intr-un pahar se trezeste drojdia cu putin lapte caldut si zahar.


Cand s-a racit malaiul, se adauga peste el faina de grau, oul, untul si drojdia.


IMG_8865

Se amesteca bine pana cand arata ca o "smantana mai groasa" si se toarna intr-o tava unsa cu putin unt. Se lasa la cuptor, la foc mic, pana se coace si se rumeneste.

IMG_8870

Se serveste cu unt si smantana.

Pofta buna!


IMG_8892

Sare cu bacon

De cand am vazut aceasta reteta am stiut ca trebuie sa o incerc. Cat o fi ea de pacatoasa, oricat ar fi baconul de periculos.

IMG_8361

Sincer, dupa ce am facut aceasta sare am descoperit ca pofta mea de junk food este astamparata cu aceasta aroma. Si nu o fi ea cel mai sanatos lucru de pe planeta, dar tot e mai bun decat prajeala de carne dubioasa :)

Se prepara foarte simplu!

IMG_8357

Eu am folosit

2-3 felii subtiri de bacon
50 gr de sare
o jumatate de lingurita boia

Am prajit baconul la foc rapid, pana cand a devenit crocant. L-am scos pe un prosop de hartie care sa absoarba din untura si l-am lasat asa pana s-a racit.

Apoi, impreuna cu 50 de gr de sare si boiaua l-am adaugat in robot si le-am macinat pana la compozitia din poze.

IMG_8339

Eu l-am folosit pana acum pe oua ochiuri, pe cartofi la cuptor si pulpe de pui la cuptor. Merge grozav cu ele si sunt sigura ca voi descoperi multe alte combinatii! :)





Supa-crema de pui cu spanac

Aceasta supa de pui a fost gatita in disperare de cauza.

Aveam un piept de gaina de casa batrana-batrana, care a fiert si rasfiert si tot atoasa a ramas. Cum stiam ca nu o mananca nimeni asa, am improvizat. Si a iesit aceasta minunata supa-crema.


IMG_8187



Ingrediente

carne de pui - dupa cum spuneam puteti folosi aici un piept
legume de supa - morcov, patrunjel, pastarnac, telina, ceapa
2-3 maini de spanac frunze
sare, piper dupa gust

Am fiert carnea de pui, am spumat bine supa si am adaugat legumele.

Le-am lasat sa fiarba si cand s-au inmuiat le-am facut crema cu mixerul vertical. Dupa cum va mai spuneam, daca aveti mixer vertical cu picior metalic puteti sa lucrati cu supa fierbinte. Daca nu aveti si faceti supa crema la blender, e nevoie sa o lasati sa raceasca putin.

Puneti inapoi supa pe foc si cand ajunge sa dea iar in clocot adaugati si frunzele de spanac si lasati sa mai fiarba maxim 5 minute.

Optional puteti ingrosa si cu smantana.

IMG_8197


Prajitura cu ciocolata, cafea si fructe de padure

Prajitura aceasta am facut-o tot datorita unei provocari de pe grupul de Facebook al blogului, saptamana trecuta avand ca tema fructele de padure.
Si cum imi era pofta si de ciocolata, aceasta prajitura a venit la fix.



IMG_8214







Ingrediente

100 gr unt
200 gr zahar
2 oua
300 gr faina
100 gr cacao
un varf de lingurita de sare
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
2 linguri cafea solubila
200 gr smantana
200 gr fructe de padure

1.Intr-un vas amestecati ingredientele uscate - faina, cacao, sare, praf de copt, bicarbonat.

2. Amestecati cafeaua cu smantana.

3. Pudrati fructele de padure cu faina.

IMG_8200

4. Frecati bine zaharul cu untul si adaugati cate un ou, in timp ce bateti bine aluatul.

5. Adaugati treptat faina amestecata cu cacao.

6. La final, adaugati si smantana in care ati dizolvat cafeaua.

7. Apoi integrati usor in aluat fructele de padure - nu bateti cu mixerul!

8. Dati la cuptor 30-40 de minute sau pana cand scoateti o scobitoare uscata.

IMG_8205




IMG_8227

sursa

Chifle de foccaccia


Reteta am gasit-o mai demult pe site-ul BBC, dar am pierdut linkul catre ea. Asa ca am pastrat structura si am improvizat putin. Iata insa ce a iesit.


IMG_8370


Ingrediente

500 gr faina
1 pliculet drojfie
putin zahar
1 lingurita sare
putin ulei
aprox 300 ml apa calda


IMG_8349

Puneti faina intr-un bol si faceti o gropita in mijloc unde sa puneti sarea, drojdia si putina apa calduta. Eu las cam 5 minute sa se trezeasca drojdia. Apoi framantati aluatul cu restul ingredientelor.
Puneti aluatul la crescut 1 ora.

Dupa o ora mai framantati o data usor si lasati-l sa se odihneasca 10-15 minute. Apoi formati 10 chifle pe care le puneti pe o tava si le mai lasati la crescut o ora.

IMG_8352

Dupa ce a trecut si aceasta ora, apasati cu degetele aluatul si puneti peste el ardei, bacon, masline, oregano si putin ulei de masline.

Cam cu 20 de minute inainte de a pune foccaccia la cuptor, dati drumul la foc si puneti o tigaie mai inalta jos in cuptor. Cand bagati tava cu painea, turnati in acea tava incinsa o cana cu apa.

Foccaccia va fi gata in aproximativ 30-40 de minute.


IMG_8377