Creveti pe placa de cedru cu sos picant

009 

 Inainte sa gatesc cu gratarul Outdoor Chef de la Grill Society , habar nu aveam ca ma exista o metoda de a gati pe gratar, o metoda ideala pentru peste, dar perfecta si pentru fripturi mai aromate si mai fragede: gatitul pe lemn!

Grill Society vinde si planse speciale din lemn pentru a face gratar cu aceasta metoda (le gasiti pe Campinggrill), planse din diferite esente de lemn, esente care imprumuta carnii aroma lor specifica.
Plansele se pregatesc pentru gratar prin inmuierea in apa pentru 20-30 de minute inainte de a fi puse pe foc si este important sa le puneti pe partea gratarului care nu se afla deasupra flacarii carbunilor.
O plansa poate fi folosita la mai multe gratare.

Pentru reteta de azi, eu am folosit o plansa din lemn de cedru.

004


Ingrediente
creveti
sare
boia
pentru sos
smantana
ulei de masline
chilli
patrunjel verde
usturoi


Crevetii ii condimentez usor cu sare si boia si ii asez pe placa de cedru uda.
Placa poate sta langa alte accesorii pe gratar - eu de exemplu aveam pe gratar si un pui pe tava de fonta.
Temperatura in gratar era de 150-200 de grade si crevetii au stat aproximativ 10-15 minute.

001 


 Intre timp am pregatit sosul.
Am zdrobit 2-3 catei de usturoi si i-am frecat cu putin ulei, ca pentru mujdei. Am adaugat cam o cana de smantana grasa, chilli proaspat macinat si patrunjel verde foarte marunt tocat.
Am servit sosul alaturi de o pensula de silicon pentru ca sosul nu este menit sa inece crevetii, ci doar sa ii unga usor si sa le complimenteze aroma.

Crevetii pregatiti pe placa de cedru au o aroma dulceaga, sunt foarte fragezi, suculenti (nu se usca ca in varianta facuta direct pe grill) si imprumuta si de la carbuni o usoara tenta de fum.
Se ung cu sosul si se servesc imediat! :)



008

Omleta cu cartofi, zucchini si rozmarin

010 

Dimineata e foarte energica la noi in casa. Datorita Nataliei, evident :)
Se trezeste si isi scoate jucariile, il alearga pe Aldo, bea apa si pur si simplu simti la ea incantarea ca a inceput o noua zi. Si te molipseste de bucuria ei sincera ca in fata se asterne o noua zi, plina de noi descoperiri si de noi aventuri.

Pentru mine dimineata este foarte agitata pana cand reusesc sa pun pe masa micul dejun (pentru noi si pentru Natalia) si sa pregatesc pranzul la pachet pentru sot.
Si e nevoie sa gasesc zi de zi noi solutii pentru micul dejun, sa nu ne plictisim :)

007 


Omleta cu cartofi, zucchini si rozmarin


3-4 oua
1 cartof taiat rondele
2 fire de ceapa verde
1/2 zucchini
cateva ace de rozmarin
sare si piper
ulei

Intr-o tigaie rumenesc cartofii impreuna cu partea alba din ceapa.

003 

 Intre timp bat ouale cu putina sare, piper si le amestec cu partea verde din ceapa, felitele de zucchini si rozmarinul.

Torn oul peste cartofii din tigaie si acopar pana se coace si in mijloc.



Bomboane de nuca cu stafide

cats 

Caldura mare. Aerul e greu si fierbinte.
Stam refugiate in casa, cu draperiile trase, intr-o lumina galbena.

Pe ea caldura nu o sperie - vine la mine si cu pielea ei pufoasa se lipeste de mine, ii simt inca mirosul de lapte si pentru o clipa (atat ma lasa) imi afund nasul in zulufii ei si ii sarut repede crestetul capului.
Pe acolo pe unde nu de mult era fontanela, acea gaura neagra care ma inspaimanta si imi dadea fiori.

Se intinde pisiceste pe mine, ma mangaie pe par, ma prinde nas si chicoteste vesela "mama, da, da, mama, da". Rad si eu si repet visatoare dupa ea. Cand trece timpul asta? Ieri aveam un bebelus, azi am o fetita :)

Si in aceste dupa-amieze fierbinti, inainte sa iesim in curte sa ne jucam in nisip, in noroi si sa ne julim genunchii, in aceste dupa-amieze lenese ne alintam si noi cu lucruri de fetita. Pieptam carliontii - v-am zis ca sta ca o pisicuta cand o piaptam, mai ca toarce - si ii aranjez pentru cate 10 minute, pana cand se mai da o data peste cap si imi distruge toate eforturile.

Si cat carliontii stau frumos asezati, mai trecem si prin bucatarie sa facem ceva bun. Ca aceste bomboane absolut irezistibile!


061  


Ingrediente
2 cani de nuca
1 cana de stafide
2 lingurite de scortisoara
o picatura de esenta de vanilie
nuca de cocos

Nuca, stafidele, scortisoara si vanilia se pun intr-un robot de bucatarie si se mixeaza pana se face o pasta uleioasa cu care se poate lucra.
Se fac bomboanele si se tavalesc prin nuca de cocos.

Noi le-am mancat cu multa pofta alaturi de visine reci :)


Bentita Hello Kitty este facuta de mamica talentata de la The Green Apple. 

 059

Jumari de rata

IMG_1611 

 Uneori mai am norocul sa primesc cate o rata de tara. Mare, grasa, aromata.
Si cum te comporti cu ceva foarte pretios, incerc sa o dramuiesc in asa fel incat sa ii valorific fiecare bucatica. Pieptulil fac friptura sau sunca (reteta aici), pulpele le fac de obicei pe varza (reteta aici), iar restul il folosesc intr-o supa.

Sincer, din punctul meu de vedere, supa de rata e mult superioara celei de gaina. Imi place infinit mai mult aroma ei, de aceea nu ratez niciodata ocazia sa o fac. Dar de multe ori grasimea de pe rata este pur si simplu mult prea multa pentru supa.

Si atunci aleg sa jupoi pielea de pe rata, o toc cubulete si o pun la foc mic in tigaie. Mai intai se va topi grasimea si apoi, incet-incet, se rumeneste si se formeaza jumarile.

IMG_1593 

La final, se scot si se pun pe un prosop de hartie pentru a absoarbe grasimea in exces. 
IMG_1595 

 Uneori rata se intampla sa fie foarte grasa, de aceea este bine sa mai scoateti din excesul de grasime topita din tigaie.

Grasimea o strecor si o pun in borcane.

IMG_1625


Obtin o untura galbena pe care o folosesc mai apoi la alte supe (care nu au norocul unei carni atat de bune), la prajit "delicatese"(de exemplu rumenesc putin cartofii in aceasta untura pentru un plus de savoare) sau pur si simplu - in acele momente cu pofta de grasimi - pe paine cu sare :)


IMG_1621

Ardei umpluti si inveliti in bacon

d 


Vremea aceasta ne scoate din casa cu mic si mare si e o placere sa servim pranzul la umbra parului urias din curte, direct pe iarba, printre jucarii.

Am experimentat putin cu ardeii si am obtinut aceste barcute delicioase care au disparut de indata ce au fost scoase din grillul Outdoor Chef (pe care il gasiti la Grill Society)


056


Ingrediente

6 ardei cat mai drepti
3-4 ciuperci
cascaval
6 fasii de bacon

054 

Ardeii spalati i-am taiat pe jumatate si i-am curatat de samburi.

Ciupercile le-am curatat, spalat si tocat cubulete. Am umplut "burta" ardeilor cu ciupercute si am presarat peste cascaval, cat a mai incaput pe langa ciuperci.
Am invelit fiecare jumatate de ardei cu o fasie de bacon si l-am fixat cu o scobitoare.


021


Barcutele de ardei au stat pe gratarul incins la aproximativ 200 de grade pentru 20-30 de minute si au fost aperitive grozave in asteptarea restului de bunatati de pe gratar.


Si dupa cum va spuneam, au fost tare apreciate si de cei mai mici :))



073

Clatite cu spanac umplute cu pui

063

 Am vazut reteta aceasta la Teo si mi-a placut foarte mult ideea, mai ales ca noi suntem mari fani clatite :) 
Asa ca am adaptat-o dupa gusturile si frigiderul nostru si iata ce a iesit. 

Ingrediente pentru clatite
600 ml lapte
100 ml apa minerala
1 ou
250-300 gr faina
o canuta de cafea de spanac tocat si scurs de zeama
2 catei de usturoi dati pe razatoare
sare
putin ulei pentru tigaie


Pentru umplutura

3 cani de carne de pui tocata 
1/2 ardei gras 
2 cepe verzi
o mana de masline
 sare, piper 
o cana de bulion
busuioc
organo
100 gr cascaval

Am facut aluatul de clatite amestecand ingredientele de mai sus si l-am lasat la rece cam o ora. 
Apoi am  pregatit clatitele si am ajustat aluatul din mers in functie de preferinte.

Puiul l-am fiert pentru o supa, l-am scos din zeama si am tocat si curatat carnea de pe oase. 
Intr-o tigaie am calit usor ceapa cu ardeiul, am pus si carnea sa se aromeze alaturi de ele, am adaugat maslinele, am sarat si piperat dupa gust si am umplut cu aceasta compozitie clatitele. 

In reteta originala se adauga si crema de branza la compozitie, eu am sarit acest ingredient pentru ca sotul nu consuma lactate. Am avut putin emotii ca "nu se va lega", dar nu au fost probleme.
060


Clatitele rulate si umplute le-am pus intr-un vas ceramic termorezistent si am turnat peste ele bulionul amestecat cu oregano si busuioc. La fina, peste portia mea, am pus si cascaval. 

Se da la cuptor pentru 20-30 de minute sa aiba timp clatitele sa se balaceasca in sosul de tomate si sa se topeasca cascavalul. 

Se servesc calde. Pofta buna! :)

064

Dulceata de capsuni fara zahar - congelata

008 Dupa ce am terminat cu borcanele de dulceata de capsuni aromata pentru noi, am vrut sa pregatesc ceva si pentru Natalia si am pregatit o dulceata simpla, care patreaza perfect aroma fructului, fara zahar si care se poate pastra fara probleme pana in iarna.

Am pus la fiert 1 kg de capsuni usor pasate cu coaja de la 2 lamai. In afara de aroma, coaja contine pectina naturala, necesara pentru a ingrosa putin dulceata.
Pur si simplu am lasat la fiert pana cand dulceata s-a legat, l-am lasat la racit, l-am pus in portii mici in pungulite si le-am pus la congelat.

Cand voi dori sa pregatesc dulceata, voi scoate o punga de la congelator, o voi pune intr-un borcanel si o voi tine la rece.

Dulcetii i se poate adauga si agar-agar la decongelare daca nu este suficient de inchegata.

Biscuiti cu quinoa si orez

030

Noi le zicem crantanele. Natalia le stie drept crantzi-crantzi. Si sunt nelipsite din casa. 

Din pacate, chiar cei cumparati din magazine naturiste, biscuitii din comert nu imi inspira incredere. De aceea tot caut solutii pentru snacksuri rapide, usor de facut si sanatoase. 

Am probat mai multe retete, dar de cand am vazut aceasta reteta  am fost extrem de incantata si stiam ca ni se va potrivi de minune, mai ales ca Natalia adora quinoa si susanul. 

In plus mi s-a parut ca se potriveste de minune cu campania Plafar - Natural Cuisine si concursul lor cu premii la un workshop culinar cu Olivia Steer (cititi mai jos detalii despre concurs). 

Ingrediente
1 ceasca de quinoa
1 ceasca de orez
1/2 ceasca de susan
1/2 lingurita sare de Himalaya

condimente
masline
capsuni
busuioc

013 

 Se fierbe orezul cu quinoa, se lasa sa se raceasca si se paseaza cu un robot de bucatarie pana obtineti o pasta. 

Puneti intr-o tigaie semintele de susan si lasati-le la foc mic pana se aromeaza aerul de la ele. Luati-le de pe foc, lasati-le sa se raceasca si adaugati-le la aluat impreuna cu restul ingredientelor. 

Framantati aluatul cu mana pana obtineti o pasta omogena si care nu se mai lipeste pe maini. Daca doriti, mai adaugati putin ulei. 

Intindeti aluatul pe o foaie de copt si taiati-l patratele cu un cutit. Nu despartiti! Ci puneti la cuptor pe o tava intreaga foaie. Lasati la cuptor pana se rumeneste, in jur de 20-30 de minute in cuptorul incins.
003

Mie biscuitii dulci (cei cu capsuni) mi-au iesit mai moi, iar cei picanti au fost crocanti. 

Cand ii scoateti din cuptor rupeti/spargeti pe taietura si puneti la racit pe un grilaj care sa le permita sa respire. 

Aluatul de baza poate fi metamorfozat in foarte multe variante.

Eu am ales sa pregatesc de data asta trei sortimente, pornind de la aceasi baza. 
In prima tura am copt biscuiti cu rozmarin si chilli. Vreau sa va spun ca chilli celor de la Plafar (gasiti linkul catre el in lista de ingrediente) este incredibil de iute! Am ramas foarte placut surprinsa de aroma sa.
022


In egala masura mi-a placut si feniculul (linkul sus), combinat cu un plus de ulei de masline cu oregano si feliute de masline verzi.


034

A treia varianta, cea dulce, a venit dintr-o inspiratie de moment pentru ca in timp ce pregateam biscuitii pe aragaz fierbea o dulceata de capsuni speciala pentru Natalia (adica fara zahar - am sa pun reteta pe blog in curand!). Am adaugat cateva linguri din aceasta dulceata, am rupt o frunzulita proaspata de busuioc din ghiveciul de pe pervaz, l-am maruntit si au iesit niste biscuiti incredibili! 

Au fost cei mai moi (era un plus de umezeala adaugata de capsuni), iar combinatia de capsuni, busuioc si quinoa este irezistibila. 

Alaturi de biscuiti am avut bucuria sa incerc un ceai deosebit de aromat - ceaiul Sweet Chilli de la Higher Living.  E prima oara cand beau un ceai de la aceasta firma, dar m-a convins ca vreau sa incerc si celelalte combinatii, care de care mai interesante (le gasiti la Plafar). 


***

Si daca tot am adus vorba de Plafar, sa va povestesc si despre concursul si campania lor pentru gatitul sanatos. 
Tot ce trebuie sa faceti e sa gatiti o reteta cu produse exclusive Plafar (ca de exemplu produse din gamele folosite si de mine) si sa inscrieti reteta pe pagina concursului de pe Facebook - adica aici, pana in 17 iunie. 
Vor fi alesi 30 de castigatori care vor participa la cursul de gastronomie organizat de Plafar si Olivia Steer.


***

Pentru minunatul dulapior cu buburuze ii multumesc Deliei de la Mancaruri Simple
037

Dulceata de capsuni cu menta, busuioc si chilli


E sezonul si nu se poate sa nu profitam de capsuni. 
Anul acesta, probabil pentru ca s-a instalat mai tare sentimentul de nesting cu mamicia, am inceput din timp proviziile pentru iarna. Asadar, am si inceput sa pun deoparte capsuni pentru iarna.
Dupa primul tur de dulceata "traditionala", m-am si plictisit si am inceput sa experimentez. 

Daca mancarea o facem cu condimente, de ce dulceata nu poate fi la fel? :) 

Asa ca, dupa putin studiu despre ce arome merg cu capsunile, am pus alaturi de ele busuioc, menta si un mic ardei iute (piri piri). 

Ingrediente

1 kg de capsuni
250 gr zahar
1 ramurica de busuioc
2 ramurele de menta
1 ardei iute

Se pun toate ingredientele in vasul in care fierbeti dulceata si, la foc mic, lasati-le pe toate pana da in clocot si se topeste zaharul. 
Daca face spuma, spumati-l. 

Cand s-a topit zaharul, opriti focul, acoperiti vasul si lasati-l la macerat peste noapte. 

A doua zi dimineata, scoateti afara condimentele si reluati fierberea la foc mic pana se incheaga.









057

Cititi aici cum testez eu cand e gata dulceata.  
 
Dulceata se toarna in borcane infierbantate la cuptor, se rastoarna borcanele cu capacul in jos sa se videze si se lasa asa pana se racesc. 


Sfat! Ca sa reduceti spuma facuta de dulceata, puteti adauga putin ulei de masline.
003