Prajiturele din anii '20

Dupa o pauza de cateva luni - din cauza unei incapacitati de a ma organiza eficient, probabil din cauza caldurii - luna aceasta revin si eu in provocarea secreta cu o reteta de la blogul celor de la Simplu si bun: Prajiturele din anii '20. 

prajitura din anii 20 

 M-au atras ingredientele simple si faptul ca sunt foarte rapide. In cateva minute (!!) am umplut borcanelul cu cookies si am la ce apela cand ne este pofta de rontait. Cu mici modificari personale, iata reteta:


Vitamina B2, Riboflavina

Rolul vitaminei B2 in organism este urias: ea este cea care furnizeaza energia intregului nostru metabolism, ajuta la formarea anticorpilor si a celulelor rosii.

Este vitamina de pe urma careia beneficiaza parul, unghiile, pielea si ochii, lupta cu oboseala cronica si chiar si cu cancerul.
Atentie! Femeile insarcinate au deseori carente din aceasta vitamina!


Gasiti mai jos o lista cu cateva alimente bogate in B2 si retete cu care sa le puneti in valoare pe fiecare.


#APArtin, generatia responsabila

In aceasta saptamana am publicat pe pagina de Facebook listele de mai jos. Multi m-au intrebat despre ce e vorba si in seara asta voi explica mai pe larg ce inseamna.

Am fost invitata de Electrolux sa particip la aceasta campanie, o campanie de responsabilizare a consumului de apa.

Drept sa va spun, am fost mereu atenta la consumul de apa. La bloc pentru ca ma ardea apometrul, dar in ultimii ani, de cand stau la casa, perceptia s-a schimbat complet.

Poate va pare prea romantic, dar faptul ca apa in casa imi vine direct din pamant, dintr-un izvor adanc, m-a facut sa ma gandesc mai mult la ce m-as face daca nu o sa mai fie acolo apa.

Naut condimentat

Naut condimentat  

Recunosc, sunt vinovata!
Toata ziua as rontai ceva, cu precadere chestii sarate (bine macar ca am scapat de patima prajiturilor!). Dar e suficient sa pronunti cuvantul snack sarat si deja gandul te poarta la tot soiul de porcarioare in pungute colorate si cu "aroma de bacon".

Eh, dar lucrurile nu trebuie sa fie atat de triste pentru rontaitorii de chestii sarate asemeni mie. Exista solutii, iar una extrem de simpla si gustoasa v-o prezint azi.


Waffe cu cocos

waffe cu cocos

Waffele au devenit tot mai populare la noi in casa, fiind foarte rapid de facut, usor de luat ca gustare la drum sau la plimbare si avand optiuni infinite de arome si de combinatii.


Pentru azi va propun o varianta foarte aromata, cu mult-mult cocos.


Pachetelul pentru scoala - Junk versus miam-miam!

Inceputul scolii a adus cu el si multe dileme.

In afara de cele legate de profesori, teme, sedinte cu parintii mai apare si intrebarea constanta: Ce ii dam copilului sa manance la scoala.

 Cornul si laptele e din ce in ce mai putin o alternativa.
Multi copii primesc banuti sa se descurce singuri. Si evident ca banii ajung sa fie cheltuiti pe ceea ce toti denumim generic “junk food”.

Gustarile cu junk food sunt déjà o regula si de multe ori, copiii sunt recompensati cu ele. Biscuitii nemuritori, ursuleti gumati in culori neon, crèmele si spumele devin deseori motiv de disputa desi sunt tot timpul la indemana.

“Junk food”-ul creeaza dependenta si nu v-o spun doar eu, o spun numeroase studii medicale . Cred ca ne datoram noua si copiilor nostri sa le fim model si sa le aratam obiceiuri sanatoase.


Razboiul din farfurie si o reteta de sezon: Piperchi

Piperchi

Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.

Din ce in ce mai multi dintre noi se simt neputinciosi in fata mancarii.
Ori apar pofte incontrolabile, ori balonari, ori senzatii de greata sau cate si mai cate.

De cele mai multe ori, problema este modul in care combinam alimentele, cum sinergia ingredientelor e folosita optim pentru nevoile specifice ale organismului nostru. In general e o treaba simpla, insa nu usoara. Spun ca nu e usoara pentru ca trebuie sa fim cat mai atenti la semnele propriului nostru corp, trebuie sa reinvatam sa-l ascultam.
Eu personal, m-am saturat de pretentiile celor care promoveaza diete peste diete: fara grasimi, numai cu grasimi, fara carbohidrati, fara glucide, numai varza, numai fructe etc.

Grasimile, carbohidratii, glucidele, toate au valori nutritive si functii esentiale in ECHILIBRUL FUNCTIONAL al organismului nostru. 


Vitamina B1

 Vitamina B1 este una dintre vitaminte esentiale cerute de organism. Ea este solubila in apa si joaca un rol cheie in metabolism, ajutand la transformarea carbohidratilor in energie.
Vitamina B1 intareste sistemul nervos, iar o deficienta se manifesta prin scaderea apetitului, oboseala si depresie.



Mai jos am facut o selectie de retete in care sunt folosite produse bogate in vitamina B1. Pe langa acestea, gasiti retete si cu urmatoarele ingrediente: mazare, linte, fasole, ciuperci, varza, mei, avocado, brocolli, prune.


Prajitura cu afine si cocos

coconut & blueberry bread

Ingrediente

250 gr faina
60 gr nuca de cocos
1/2 pliculet praf de copt
un praf de sare


Detectivi in nutritie: Ce ascund etichetele? Grasimile trans

Bomboane cu smochine si nuci
  

Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.

Zilele trecute atentia mi-a fost atrasa de un citat: ”Am intalnit inamicul si inamicul suntem noi.” 

Asa mi-a venit ideea acestui serial si articolul despre grasimile trans.

Caci majoritatea grasimilor trans pe care le consumam sunt inventia omului. Oricat de mult am incerca sa ne ascundem dupa deget, trebuie sa recunoastem ca ne facem rau cu buna stiinta, uneori ignorandu-ne sanatatea si informatia, pe care desi o cunoastem, alegem sa o ignoram.

La sfarsitul anilor 1800 un chimist a venit cu ideea de a testa hidrogenarea vaporilor. O decada mai tarziu, ideea lui a fost preluata de alt chimist, care a incercat hidrogenarea grasimilor vegetale. Si asa, incercare dupa incercare, a fost inventat produsul pe care noi azi il cunoastem sub numele de … margarina.


Si pentru ca acest nou produs pe o piata entuziasta oferea o alternativa ieftina la grasimile animale mai greu si mai scump de obtinut, cele trans au luat tot mai mare avant.


Care e smecheria cu grasimile trans? 


Vitamina A

Am o retinere in privinta suplimentelor, desi sunt constienta ca este foarte dificil sa ne asiguram organismul cu tot ce are nevoie. Si totusi...

Totusi cum ar fi macar sa incercam? :)

Cu acest gand in minte, vreau sa incep o serie de articole in care sa iau vitaminele si mineralele la rand si sa le ilustrez cu retete. Sper sa va ajute ideile mele si sa puteti face un pic mai sanatos si mai variat meniul de zi cu zi!


Incepem cu inceputul: Vitamina A.
 Cunoscuta mai ales pentru beta-caroten si importanta sa pentru ochi, beta-carotenul este doar un precursor al vitaminei A si ea are mult mai multe beneficii: ajuta la cresterea oaselor, intareste sistemul imunitar si este un puternic antioxidant.

Iata o lista a alimentelor bogate in vitamina A, oferita de coPrinted si in varianta printabila (o puteti descarca aici)



....si o lista de retete :) 

FICAT

1. Orez cu ficat si spanac
2. Pateu de ficat (cu morcovi si turmeric)
3. Pateu din ficatei de pui (cu vin si iernihabar)
4. Pui dezosat cu umplutura de ficatei


 MORCOVI

1. Supa-crema de morcovi cu telemea de capra si nuci
2. Salata de morcovi cu mere, telina si nuci 
3. Prajitura de morcovi si migdale
4. Supa-crema de morcovi si mar



 SPANAC

1. Cous-cous cu ciuperci pleurotus si spanac
2. Smoothie de spanac cu capsuni
3. Pireu de conopida, spanac si friptura de pui 
4. Omleta mexicana



PEPENE

Smoothie de pepene cu castravete


OUA

1. Sandwich cu ou si bacon
2. Supa de linte cu turmeric si ou de rata
3. Cuiburi de oua
4. Omleta in crusta de malai



CAISE

Smoothie de caise, banane si unt de arahide 



MANGO

Pireu de mango (diversificare - reteta diuretica)


FASOLE

1. Mancare de fasole verde cu pulpe de pui
2. Pateu de fasole verde cu cimbru
3. Mancare de fasole verde cu carne de pui
4. Ciorba de fasole cu carnati afumati


BROCCOLI

1. Peste la cuptor in sos de usturoi si vin, cu broccoli si conopida
2. Supa-crema de broccoli cu leurda
3. Frittata cu broccoli si telemea de oaie
4. Salata de broccoli cu ardei si varza












Amaranth cu afine

Blueberry Amaranth

Imi e foarte drag amaranthul!
Imi place consistenta lui, gustul si mai ales imi plac toate bunatatiile pe care le contine, pe cat e el de maruntel. De aceea profit ca l-am descoperit si pentru a-l adauga in meniul Nataliei.
Si ce alt mod mai frumos de a incepe ziua decat cu o portie dulce de amaranth si afine? :)

Ingrediente
1/2 ceasca de amaranth
2-3 linguri de smantana grasa
1 banana
1-2 lingurite dulceata de afine


 Amaranthul se pune la inmuiat in apa cu aproximativ 12 ore inainte de a-l pune la fiert.
Daca il puneti de seara, e perfect pentru a doua zi dimineata cand il veti fierbe foarte rapid.

Cat timp fierbe amaranthul, zdrobiti banana si amestecati-o bine cu smantana. Adaugati peste dulceata de afine, amestecati usor si completati cu amaranth proaspat fiert.

Pofta buna! :)

*daca folositi Facebook-ul, puteti urmari la #meniulnataliei ce alte retete ii pregatesc :)
Blueberry Amaranth

Supa de rosii coapte

Baked tomato soup

In trecut, experienta mea cu supele de rosii a fost una destul de trista. Le asociam cu un soi de bulion, cu taitei sau galuste, nu cine stie ce la gust si cu o munca migaloasa in spate, pentru curatarea de coaja a rosiilor.
Si cum ma stiti pe mine ca sunt mereu in cautare de solutii rapide, ideea de a pregati o astfel de supa nu ma incanta.
Dar pentru ca aveam o gramada de rosii si era pacat de ele, am improvizat. Si uite asa, cand improvizeaza omul, descopera minuni!

Ingrediente 
1 kg de rosii mari, carnoase
1 ceapa medie
3-4-5 (sau mai multi) catei de usturoi
maghiran
sare si piper


Rosiile taiate in cuburi mari, ceapa rondele si usturoiul intreg, le-am amestecat si le-am pus toate intr-o tava pe care am lasat-o 30-40 de minute in aragazul incins, la foc mediu, cat s-au copt usor (fara sa se arda).

Le-am scos din cuptor, am adunat cu lingura rosiile, ceapa si usturoiul, impreuna cu zeama lasata, am turnat peste o cana cu apa (vroiam o supa densa) si le-am pus la fiert impreuna cu sarea, piperul si maghiranul.

Dupa ce au fiert toate utin, toate impreuna, le-am facut pasta cu blenderul.

Am servit supa cu cascaval si crutoane din paine cu maia, de casa. E infinit mai aromata decat orice supa de rosii, e foarte usor de facut si sanatoasa.

Pofta mare sa aveti!
Baked tomato soup

Detectivi in nutritie - 2. Ce ascund etichetele? Monoglutamatul de sodiu


Pateu cu turmeric

Monoglutamatul de sodiu (MSG) este unul cei mai folositi aditivi in alimentele comerciale.


La baza, MSG este obtinut prin fermentarea sfeclei de zahar sau a glutenului din cereale si apoi procesat pana ajunge sub forma de saruri concentrate. Astfel, el devine un fel de versiune solida a unui aminoacid pe care propriul nostru corp il poate produce, si anume acidul glutamic.

Marea diferenta intre versiunea umana si cea procesata este ca noi il producem si il utilizam cu masura…spre deosebire de suplimentele de MSG pe care ni le servesc altii prin te miri ce.

Care e smecheria cu MSG? 

 Atunci cand mancam MSG, papilele gustative de pe limba noastra ” intra in fibrilatie”: se intampla acolo ceva, noi inghitim praf si sare iar creierul nostru crede ca suntem in vacanta si mancam ceva foarte bun si foarte nutritiv.
Si ni se face pofta de mai mult.
Vrem iar, cautam acel gust, care nu exista. 



Cine e MSG? 

 Din punct de vedere bio-chimic MSG e un neurostimulant, el este complet si imediat absorbit in sange si are capacitatea sa treaca de bariera sange-creier si sa ne zapaceasca.

De ce nu e bun MSG?

  • Pentru ca iti deregleaza hormonii care controleaza poftele ( ai impresia ca nu te saturi).
  • Pentru ca incep procese inflamatorii in corp care pot degenera in timp de la o migrena banala la disfunctii digestive , hepatice si neurologice
  • Pentru ca stimuleaza pancreasul sa secrete insulina, zaharul din sange scade si o ora mai tarziu, iar ti-e foame. 

Exista teorii (pornite din industria alimentara) care promoveaza MSG ca similar gustului “umami” – gustul suprem, din cultura asiatica.
Umami insa se obtine prin imbinarea celor patru gusturi cunoscute oamenilor: acru, sarat, dulce, iute.
MSG e doar “cocaina alimentara”.

Dr. Russell Blaylock, neurochirurg, autorul cartii: “Excitotoxinele – gustul care ucide” spune despre MSG : “concret, MSG stimuleaza celulele neuronale pana cand acestea mor…”


Unde gasim MSG?
Aici incepe munca voastra de detectivi in nutritie.

MSG se ascunde pe etichete sub urmatoarele denumiri (si nu numai, din pacate):
  • glutamat
  • glutamat de sodiu
  • glutamat de natriu (natriu e denumirea germanica a sodiului)
  • extract de drojdie
  • drojdie autolizata
  • proteina de soia autolizata (sau orice tip de proteina autolizata)
  • caseinat de calciu
  • proteina de textura, etc. 

 Cum ne ferim de MSG?

Acum, ca stiti toate aceste detalii vine si solutia: sa evitam pe cat posibil mancarea procesata, gaina si vita din cuburi mici impachetate frumos, mancarea fast food, dulciurile sau conservele care au pe etichete denumiri pe care nu le intelegem sau care ne iau timp lung sa le citim.



Si pentru ca am amintit de conserve, azi Ama a pregatit pentru voi un pateu din ficat fara glutamat ( na, ca e si cu poezie!) care rezista bine in frigider pana la 1 saptamana.
Nu, nu rezista de la 1 pana la 3 ani, cum e cel din cutii mici de aluminiu.

Pateu cu turmeric


Pateu de ficat 
Ficat, morcovi ( in proportii egale), 1 lingurita turmeric, cimbru, usturoi, apa, unt, sare

In putin unt tragem ficatul doar cat sa se albeasca un pic si adaugam turmericul, cimbrul si usturoiul. Adaugam morcovii taiati in felii groase si acoperim cu apa.
Tinem pe foc pana cand morcovii si ficatul sunt bine patrunsi.
Fiertura o pasam in blender, adaugam sarea si restul de unt.

(*nota Ama: am adaugat si putina grasime de gaina deasupra) 

Compozitia va fi usor moale insa se va intari o data ce se raceste. Morcovii ii vor imprumuta din dulceata si veti fi surprinsi ca pateul de ficat (fara glutamat) sa fie acceptat si de copiii dvs.


Pateu cu turmeric


Acest pateu poate fi mancat cu tulpini de telina apio, pe felii crocante de morcov sau ardei gras drept mic dejun sau gustare.

Si astfel, in loc de un amestec de urme de ficat (in cel mai bun caz), sorici, sunca, ulei vegetal, apa, proteina de soia, amidon, caragenan, MSG, E-uri multe si arome chimice veti manca…pate de ficat fara glutamat, dar ADEVARAT.



Elementar, nu-i asa, dragii mei Watson? Pofta buna!




Citeste toate articolele scrise de Loredana aici.  

Inghetata cu sfecla si portocale

Reteta aceasta mi-a trimis-o mama, foarte incantata de descoperirea ei si cu indicatia clara sa o fac Nataliei. Era de pe un blog culinar unguresc, din pacate am ratacit linkul si am reconstituit din memorie inghetata (nici nu stiu daca este similara cu cea originala !:))

Beet & Orange Icecream  
Ingrediente 
1 sfecla rosie
sucul de la o portocala mare
aproximativ 100 gr de mascarpone (puteti folosi si un iaurt gras & scurs)
1-2 lingurite de miere


Am mixat totul in blender, pana s-a transformat intr-o compozitie cremoasa si am turnat crema in formele de inghetata.
S-au mancat cu mare incantare si de cei mici si de cei mari! :)
Beet & Orange Icecream